HITLEROVA DIREKTIVA KUPLJENA ZA 42.500 DOLARA: Muzej žrtava genocida objavio detalje vezane za kupovinu dragocenog istorijskog artefakta

V.C.S.- G.Č.

06. 12. 2023. u 12:17

HITLEROVA Direktiva 25, kojom je 27. marta 1941. naredio napade na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku, kupljena je na onlajn aukciji, organizovanoj u SAD, za 42.500 američkih dolara. Ovo je obelodanio direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

ХИТЛЕРОВА ДИРЕКТИВА КУПЉЕНА ЗА 42.500 ДОЛАРА: Музеј жртава геноцида објавио детаље везане за куповину драгоценог историјског артефакта

FOTO: Arhiva novosti

Upravo su stručnjaci Muzeja "ušli u trag" Direktivi i o njoj obavestili državni vrh, pa je Vlada, na molbu predsednika države, odvojila nelimitiran iznos za licitaciju. Osim osobe koja je anonimno licitirala za našu zemlju, bilo je još 13 interesenata.

- Cena je bila ispod svih naših očekivanja, daleko niža nego što smo mislili da će biti. Poređenja radi, Direktiva je kupljena za osam puta manje novca nego što je plaćena slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", koja je koštala oko 350.000 evra - rekao je juče Ristić i naveo da se dokument još ne nalazi na teritoriji Srbije, već je u SAD, dok traje uobičajena procedura nakon aukcije.

Foto: Tanjug

Bojan Arbutina i Dejan Ristić

U svetu postoji 13 originalnih primeraka ove Direktive, koju je Hitler poslao različitim vojnim, obaveštajnim i civilnim službama i institucijama, a primerak koji je Srbija kupila bio je upućen Abveru, obaveštajnoj službi Vermahta.

- Ovaj dokument je "iscureo" iz Abvera verovatno posle rata. Ono što znamo, jeste da je Hitler i na usmenom sastanku sa vojnim vrhom, pre slanja Direktive, dao nalog da se Beograd sravni u znak osvete za Prvi svetski rat. Istovremeno, nalog je bio da Atina ne bude maltene ni taknuta. Čak je rekao kako mu je žao što mora da ratuje protiv "viteškog grčkog naroda" - objašnjava direktor Muzeja.

Foto Arhiva

Bombardovan Beograd

Ne zna se kod koga se dokument nalazio pre nego što ga je Srbija kupila prošle nedelje, pretpostavlja da je bio u vlasništvu kolekcionara.

ODLUKA U ARHIVI NATO

DOKUMENT koji bi istorijski, po značaju, mogao da se uporedi sa Hitlerovom Direktivom, uz telegram austrougarske objave rata Srbiji 1914, jeste i onaj kojim je započelo bombardovanje SRJ 1999, ali "dokumenti NATO su poverljivi i nisu dostupni javnosti". Tako su iz pres službe NATO odgovorili na pitanje "Novosti" - da li je moguće imati uvid u ova dokumenta.

Naređenje o početku operacije "Milosrdni anđeo" dao je tadašnji generalni sekretar NATO Havijer Solana, koji je interno zeleno svetlo faktički dobio od Severoatlantskog saveza. Pretpostavka je da se ti dokumenti čuvaju u arhivi NATO, imajući u vidu da je Alijansa sama donela odluku, bez odobrenja SB UN.

- Najveći broj primeraka ove Direktive nalazi se u nemačkim institucijama. Poslaćemo upit Grčkoj da li i ona ima primerak, ako nema, poslaćemo joj digitalizovanu verziju, što je uobičajeno u ovakvim situacijama - rekao je direktor Muzeja.

FOTO: Arhiva novosti

 

Istoričar Bojan Arbutina ocenio je da je Direktiva 25 jedan od najznačajnijih dokumenata o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu:

- Tragamo za svim dokumentima o stradanju našeg naroda tokom 20. veka. Posedovanje originala je posedovanje dokaza o zločinu i otvaranje mogućnosti da stupite u kontakt sa istorijom - izjavio je Arbutina.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)