LOKALNA RAČUNARSKA MREŽA I BRZI INTERNET: Ministar Jovanović posetio osnovne škole u Velikoj Plani i Smederevu

Novosti online

01. 12. 2023. u 15:56

MINISTAR informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović, posetio je danas OŠ „Sveti Sava“ u Velikoj Plani i OŠ „Dr Jovan Cvijić“ u Smederevu, koje su projektom Povezanih škola dobile lokalnu računarsku mrežu i ultra brzu optičku internet vezu brzine od 300 Mb/s i za čije učenike je organizovan poseban čas edukacije Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

ЛОКАЛНА РАЧУНАРСКА МРЕЖА И БРЗИ ИНТЕРНЕТ: Министар Јовановић посетио основне школе у Великој Плани и Смедереву

Foto: Ministarstvo

- Sve osnovne i srednje škole u Srbiji, njihove matične i izdvojene lokacije su kroz projekat Povezanih škola dobile brzi internet preko Akademske mreže Republike Srbije  - AMRES. U Velikoj Plani su to 22 lokacije, a u Smederevu 35. Dodatno sve matične lokacije osnovnih i sredih škola su dobile i lokalnu računarsku mrežu. Zahvaljujući Povezanim školama brzi internet je postao dostupan za 730.000 đaka i 100.000 nastavnika i profesora u Srbiji. U osnovnim školama „Sveti Sava“ u Velikoj Plani i „Jovan Cvijić“ u Smederevu danas je održan i poseban čas Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu koji intezivno radi na podizanju svesti i kontinuiranom održavanju edukacija o bezbednosti na internetu za učenike širom Srbije - istakao je Jovanović.

On je naglasio i da je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu uvek na raspolaganju i da svako ugrožavanje dece u digitalnom okruženju može da se prijavi besplatno na broj telefona 19833 ili putem platforme Pametno i bezbedno.

- Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na interetu je za sada prvi i jedini institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju. Centar i platforma Pametno i bezbedno su povezani sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete, centrima za socijalni rad i domovi zdravlja, radi efikasnog i pravovremenog rešavanja svih prijava koji se tiču bezbednost dece na internetu - rekao je Jovanović.

BONUS VIDEO: "OTISAK" Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković u podkastu "Novosti" o aktuelnim pitanjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave