PREVENTIVNIM PREGLEDOM OTKRIVENO 30 ANEURIZMI: Kamion za skrining u Beogradu 29. i 30. novembra - ovako se može zakazati

Tanjug

28. 11. 2023. u 09:39

TOKOM prvih sedam dana trajanja kampanje "Skrining pregledi za otkrivanje aneurizme trbušne aorte", širom Srbije otkriveno je 30 aneurizmi.

ПРЕВЕНТИВНИМ ПРЕГЛЕДОМ ОТКРИВЕНО 30 АНЕУРИЗМИ: Камион за скрининг у Београду 29. и 30. новембра - овако се може заказати

novosti

Kampanja je započela 20. novembra u Kruševcu, a od tada je u tom gradu skrining uradilo 520 građana, u Zaječaru 160, dok je u Novom Pazaru urađeno 508 pregleda, i otkriveno je 30 aneurizmi, navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

U Beogradu će, dodaje se, kamion za skrining biti postavljen 29. i 30. novembra, a uoči početka kampanje, koja se drugi put ove godine organizuje, dekan Medicinskog fakulteta i vaskularni hirurg Lazar Davidović pojasnio je da prema stavovima u evropskom i američkom vodiču, skrining bi trebalo da urade sve osobe muškog pola starije od 65 godina, takođe i sve osobe bez obzira na pol, a starije od 55 godina ukoliko u porodičnoj anamnezi postoji aneurizma trbušne aorte.

Svi zainteresovani građani mogu da zakažu pregled u Beogradu na broj telefona 0628308956 u periodu od 13 do 18 časova.

BONUS VIDEO: "DRŽAVA OSLUŠKUJE NAŠE POTREBE, U KORAKU SMO SA SVETSKOM MEDICINOM" Hirurzi "Dedinje" za "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona