ZAHVALNOST KRALJU MILUTINU: U manastirima Gračanica i Banjska služene liturgije

D. Z.

12. 11. 2023. u 12:56

U MANASTIRIMA Gračanica i Banjska na Kosovu i Metohiji danas su služene liturgije povodom praznika Svetog kralja Milutina, čije su zadužbine.

ЗАХВАЛНОСТ КРАЉУ МИЛУТИНУ: У манастирима Грачаница и Бањска служене литургије

foto d.z.

Litrugiju u manastiru Gračanica uz sasluženje monaštva i sveštenstva eparhije raško prizrenske služio je episkop Tepdosije, koji je vernicima čestitao praznik ali i dan ovdašnje škole koja nosi ime po srpskom kralju u vladaru iz 14 veka, jednom od najvećih zadužbinar.

Vikarni episkop novobrdski, vladika Ilarion služio je liturgiju u manastiru Banjska, koja je od tragičnih događaja 24, septembra prvi put otvorena za posetioce. Pored sveštenstva i monaštva, koji su iz drugih svetinja pristigli da čestitaju manastirsku slavu, liturgiji je prisustvovalo i par stotina vernika od kojih su se deca i oni koji su postili posle nje pričestili.

- Blago koje je ova svetinja čuvala je otišlo po promislu Božijem u drugu zemlju. Kako je otišlo to blago, mošti Svetoga kralja Milutina, otišla je i blagovest o njegovom životu, o njegovom svedočenju vaskrslog Hrista kome je služio celoga svoga veka i to strastvovanje njegovo je na utehu i blagoslov mnogima koji dolaze da se poklone njegovim moštima u velelpnom hramu u bugarskoj prestonici. I tu se otkriva još jedna tajna čudesnog svetitelja koga danas slavimo, a koji je bio zaista jedan od onih ljudi koji su živeli na razmeđi svetova koji su uspevali i na raskrsnici istorijskoj i geografskoj i kulturnoj da opstanu i da ustanove dom – rekao je u besedi povodom manastirske slave vladika Ilaron.

Podsećajući da danas slavimo Svetog kralja Milutina, velikog vladara i svetiteljaa naše crkve i njegovog svetoga brata, pokajnika, monaha Teoktista, odnosno kralja Dragutina, pa i njihovu majku, takođe monahinju od čuvene plemićke porodice Anžujaca, koja se orodila sa lozom Nemanjića i sa našom verom papostala svetosavka, vladika Ilarion je kazao da je to blagoslov ali i odgovornost a nekad i prokletstvo da imate tako uzvišene pretke. Zato čovek mora da bude dostojan njihovog imena, njihovog dara, njihovoga poleta, da bi mogao da očuva blago koje mu je ostavljeno.

Inače, ovaj manastir u kojem se uređuju fasade, bio je zatvoren za vernike posle nemilih događaja, dok je kosovska policija od 24. septembra uglavnom bila prisutna na parkingu ispred svetinje i u istoimenom selu. Prvih dana posle tragičnih događaja, prisustvo policije bilo je brojnije, međutim poslednjih dana uglavnom je ispred manastira dežuralo po jedno vozilo sa pripandicima tzv. kosovske policije koji tokom današnjeg prepodneva nisu bili vidljivi, a manastirska kapija je bila otvorena za vernike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona