JUGOSLOVENSKA POLITIKA SRPSKE ELITE : Milovan Balaban o ugroženom identitetu Srba u SFRJ (VIDEO)

J. S.

27. 10. 2023. u 10:54

POLITIKA jugoslovenske države svakako je bila jugoslovenska, nikako srpska.Ona je u prethodnih nekoliko decenija rezultirala napuštanjem zavetnog narativa koji je - od Svetog Save, Nemanjića i Pećke patrijaršije do Karađorđa i Miloša - bio dominantan osećaj srpskog naroda – smatra Milovan Balaban.

ЈУГОСЛОВЕНСКА ПОЛИТИКА СРПСКЕ ЕЛИТЕ :  Милован Балабан о угроженом идентитету Срба у СФРЈ (ВИДЕО)

KCNS

Ovaj istoričar  ističe da je u drugoj polovini 19. veka došlo do napuštanja tog narativa i stvorena je jedna zajednica u kojoj su interesi stranih sila bili presudni. Srbi nisu imali snage da se odupru tim procesima i ušli su u Jugoslaviju smatrajući da će i drugi narodi prihvatiti tu državu. Ispostavilo se da drugi narodi nisu u potpunosti prihvatili ovu zajednicu, smatrali su je tranzitnom stanicom ka stvaranju svojih nacionalnih država.

- Srbi su u tom periodu bili duhovno dezorijentisani, preovladavao je titoizam, a posledice su stigle devedesetih godina kada smo potpuno nespremni ušli u rat sa neprijateljima, ne samo susednim već i čitavim svetom na suprotnoj strani - kazao je Balaban.

Na kraju ovaj istoričar kaže da su slom i brodolom koji smo doživeli devedesetih godina,otvorio mogućnost da se vratimo na pravi duhovni i identitetski put sa kog smo skrenuli.

Predavanje istoričara Milovana Balabana „Jugoslovenska politika srpske elite“ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu