LEKARI UPOZORAVAJU: Mutirani stomačni virus napada decu, na ove stvari treba da obratite pažnju

Novosti online

28. 09. 2023. u 11:51

U SRBIJI hara opasan mutirani stomačni virus koji kosi posebno decu i izaziva tešku kliničku sliku, upozoravaju lekari! Deca se najčešće zaražavaju u vrtićima jer ga mališani najlakše prenose. Glavni simptomi su bolovi u stomaku, malaksalost, dijareja, mučnina, povraćanje i temperatura...

ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ: Мутирани стомачни вирус напада децу, на ове ствари треба да обратите пажњу

Foto: Unsplash

Najveći problem s ovim virusom je, napominju stručnjaci, što deca često dehidriraju i završe na infuziji.

Teška klinička slika

Pedijatar dr Saša Milićević kaže za Informer da trenutno vlada epidemija stomačnog virusa i da su čekaonice domova zdravlja pune pacijenata.

- Veliki je broj slučajeva stomačnog virusa koji deluje kao da je mutirao. Kod rotavirusa najčešći simptomi su povraćanje, bolovi u stomaku, dijareja, malaksalost, temperatura... Simptomi su izraženiji kod beba koje gube dosta vode, pa su one i najugroženije. Usled gubitka tečnosti deca brzo dehidriraju, pa su neophodni lekarska pomoć i davanje infuzije. Odrasli su manje ugroženi, ali nisu pošteđeni od ove zaraze. Njima uglavnom deca prenose virus, ali ga lakše podnose nego najmlađi - objašnjava dr Milićević.

Na pitanje kako se ovaj virus prenosi odgovara:

- Virus se prenosi kapljičnim putem i rukama koje su zaražene virusom. Simptomi traju od tri do pet dana i za to vreme ljudi budu potpuno van funkcije. Najčešće se javlja u vrtićima i zato deca uglavnom obolevaju, jer ne vole da peru ruke, dodiruju igračke, pa onda prenesu klicu. Za ovaj virus je karakteristično da prođe uz mirovanje i bez lekova, ali u slučaju dehidratacije obavezno je javiti se lekaru. Ukoliko se primete simptomi kao izrazito suva koža, bele naslage na jeziku i usnama, preti opasnost da je pacijent dehidrirao i da mu je neophodna infuzija kako bi se brže oporavila - kaže Milićević.

Prema njegovim rečima, u tim danima treba voditi računa i o ishrani i slušati savete lekara.

- Treba uzimati dijetalnu hranu. Pored vode i čaja, važno je piti rastvore elektrolita. Dobri su i pirinač, supa iz kesice, slani štapići, banana... Najveći problem s ovim virusom je što može da se pojavi ubrzo posle oporavka. Majke često kažu da je dete imalo virus, oporavilo se, pa je posle nedelju ili dve ponovo obolelo. To je zato što virus narušava imunitet i druga infekcija se lakše razvije - ističe sagovornik.

Stariji otporniji

Sa njim je saglasan i direktor Doma zdravlja "Palilula" dr Aleksandar Stojanović.

- Iako je virus najviše zahvatio decu, ni odrasli nisu ostali pošteđeni. Kod njih je drugačija situacija, jer ga bolje podnose i imaju jači organizam od dece. Oni se brže izleče, uzimaju terapiju, dok kod dece proces lečenja traje mnogo sporije i teže. Zato su nam ovih dana ambulante pune dece sa istim stomačnim tegobama - navodi direktor DZ "Palilula".

BONUS VIDEO: KNjIGE I BIBLIOTEKE SU NAŠE SKLONIŠTE: Drugi čuvar vremena je prošlost

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!