PRED PUBLIKOM ČAK 26 NOVIH VOJNIH SISTEMA: Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme, 11. po redu, počinje danas na Beogradskom sajmu

V. N.

25. 09. 2023. u 07:00

TRADICIONALNI, 11. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme PARTNER 2023, koji počinje danas u Beogradu, predstaviće široj javnosti 26 novih vojnih sistema!

ПРЕД ПУБЛИКОМ ЧАК 26 НОВИХ ВОЈНИХ СИСТЕМА:  Међународни сајам наоружања и војне опреме, 11. по реду, почиње данас на Београдском сајму

Foto Ministarstvo odbrane

U periodu između dve sajamske smo­tre Vojnotehnički insti­tut i domaća odbrambena industrija razvili su čak 66 novih sredstava, a ve­ći deo tog naoružanja i vojne opreme biće izložen pod kupolama beogradskog Sajma sve do 28. septembra.

Govoreći o ubr­zanom napretku od 2018. godine i razvoju naoružanja i vojne opre­me, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse Ministarstva od­brane, brigadni general Slavko Rakić ukazao je da je od tada u naoružanje i vojnu opremu naše vojske uvedeno 188 tipova naoru­žanja i vojne opreme.

- Svetske okolnosti i usložnjavanje bezbed­nosne situacije u regionu i svetu, direktno su uticali na dinamičan razvoj novih borbenih sistema za potrebe Vojske Srbije, prioritetno, za podizanje operativ­nih sposobnosti Vojske, koji su prepoznati i na inostranom tr­žištu - naglasio je, uoči Sajma, general Rakić.

Foto Ministarstvo odbrane

Posetioci će, kako je najavio, moći da vide novo­razvijene artiljerijsko-ra­ketne sisteme, PVO bateri­je, modernizovana borbena i nova oklopna vozila:

- Biće tu i vazduhoplovi, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, pro­tivoklopni sistemi, tele­komunikacioni i sistemi upravljanja vatrom, vozila, kao i različite vrste vođe­nih i nevođenih raketa...

Foto Ministarstvo odbrane

Prema generalovim rečima, šira javnost će imati priliku da vidi i deo savremenih borbenih sistema koji su proizvod, kako ističe, kapitalnog opremanja VS složenim sistemima iz uvoza. General Rakić navodi da će u sklo­pu međunarodne vojnoteh­ničke i vojno-ekonomske saradnje sa partnerskim zemljama - Francuskom, SAD, Kinom i zemljama sa Bliskog i Srednjeg istoka, iz Azije i Afrike, na Saj­mu izlagati i proizvođači naoružanja i vojne opreme iz tih zemalja.

Pomoćnik direktora Javnog preduzeća "Jugoim­port-SDPR" za komerci­jalne poslove Aleksandar Lijaković ističe da to preduzeće nastupa na Saj­mu u okviru tri svoje po­slovne misije - integraci­ji svih kapaciteta srpske odbrambene industrije na svetskom tržištu, pro­izvodnji i razvoju slože­nih borbenih sistema i opremanju VS sredstvima iz domaće proizvodnje i iz uvoza.

Foto Ministarstvo odbrane

Ugovori u milijardama dinara

MINISTARSTVO odbrane je samo u prethodnih mesec dana sa domaćim fabrikama potpisalo ugovore za nabavku naoružanja u vrednosti od 6,2 milijarde dinara, koje će, rekao je general Rakić, u narednom periodu biti isporučeno Vojsci Srbije:

- Sa "Jugoimportom" domaća industrija potpisala je još jedan ugovor u vrednosti od 3,5 milijardi dinara za potrebe izvoza.

Foto Ministarstvo odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!