FRANCUSKA EKSPERTIZA ZA SRPSKE ŽELEZNICE: Premijerka Brnabić potpisala sporazum za modernizaciju železničke infrastrukture

Novosti onlajn

21. 09. 2023. u 17:33

INFRASTRUKTURA Železnice Srbije (IŽS), Francuska agencije za razvoj (SNCF) i Francuske nacionalne železnice (AFD) potpisali su partnerstvo u cilju modernizacije železničke infrastrukture u Srbiji.

ФРАНЦУСКА ЕКСПЕРТИЗА ЗА СРПСКЕ ЖЕЛЕЗНИЦЕ: Премијерка Брнабић потписала споразум за модернизацију железничке инфраструктуре

Foto: Novosti

Ovaj tripartitni sporazum, kojim je AFD odobrio subvenciju od 500.000 evra, svečano je potpisan danas u Palati Srbije u Beogradu, u prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i francuskog ministra spoljne trgovine Olivijea Bešta.

U skladu sa identifikovanim prioritetima za uspešan razvoj srpske železničke mreže i usluga, eksperti SNCF-a podržaće svoje kolege iz IŽS-a tako što će sa njima podeliti svoje iskustvo u održavanju infrastrukture i unapređenju upravljanja železničkim stanicama. Ova saradnja će ići ruku pod ruku sa implementacijom Projekta modernizacije železničkog sektora Srbije, višegodišnjeg programa investicija i tehničke pomoći u vrednosti od 400 miliona evra, koji zajednički podržavaju AFD i Svetska banka.

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić izjavila je da sporazum predstavlja primer posvećenosti Srbije održivom i efikasnom saobraćaju.

- Radujemo se što imamo francusku ekspertizu, kao i finansijsku podršku na ovom putu ka modernizovanom i efikasnom sistemu železnice, koji služi potrebama naših građana i kompanija.

U svom govoru, Olivije Bešt, francuski ministar spoljne trgovine, naglasio je da je „pokretanjem ambicioznog investicionog programa za modernizaciju železničke infrastrukture, Srbija dala prioritet efikasnom i niskougljeničnom načinu transporta.

Izbor koji je Srbija učinila govori o velikoj ekspertizi koju Francuska ima u oblasti saobraćaja. Kroz sporazum o partnerstvu koji je danas potpisan, potvrđeno je puno angažovanje AFD-a, SNCF-a, kao i svih aktera u železničkom sektoru Francuske u podršci Srbiji.

Arno Dofen, direktor kancelarije AFD-a za Zapadni Balkan, dodao je da je ovo potpisivanje je još jedna značajna prekretnica u misiji AFD-a da podrži Srbiju i njenu Zelenu agendu. U skladu sa time, prioriteti generalnog direktora IŽS-a Nebojše Šurlana su da podigne železničku infrastrukturu Srbije do nivoa standarda Evropske unije, podižući istovremeno i njenu bezbednost i efikasnost.

- Uzajamna razmena je odličan alat uz koji učimo jedni od drugih i unapređujemo naš svakodnevni način rada - rezimirao je Žan-Kristof Ruža, direktor SNCF International za Evropu i Afriku.

(Blic)

BONUS VIDEO:

Modernizacija i rekonstrukcija železničkog saobraćaja nastavljaju se ubrzanim tempom i u ovoj godini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)