ZDRAVLJE DECE TRENUTNO NAJVIŠE UGROŽAVAJU VIRUSI: Jedan je posebno karakterističan za ovaj period

Novosti online

15. 09. 2023. u 07:33

POČETAK školske godine vratio je decu u kolektive, a napunile su se i predškolske ustanove nakon maltene završene sezone godišnjih odmora, što je sa druge strane počelo da puni i čekaonice zdravstvenih ustanova.

ЗДРАВЉЕ ДЕЦЕ ТРЕНУТНО НАЈВИШЕ УГРОЖАВАЈУ ВИРУСИ: Један је посебно карактеристичан за овај период

Foto: Shutterstock

Pored kovida 19, od kog raste broj obolelih i među odraslim osobama, deca se trenutno bore sa jošdva virusa, ali i alergijama i dermatitisom, kaže pedijatar Saša Milićević.

Na spisku virusa koji se sada "lepi" za najmlađe su virus korona, stomačni virusi, pogotovo BRNU virus, ali ima i varičele, koje nisu karakteristične za ovo doba godine.

- Ima dosta toga - kaže za Telegraf.rs dr Milićević na pitanje šta je ono što sada narušava zdravlje dece:

- Ima dosta stomačnih virusa, ima i BRNU virus - bolest ruku, nogu, stopala i usta. Javlja se kod dece, a manifestuje se osipom oko usta, na dlanovima, na tabanima. Ima prilično varičele, ovčijih boginja koje nisu karakteristične za ovaj period - navodi dr Milićević.

BRNU je entero ili stomačni virus kome su sklonija deca do dve godine, jer stavljaju ruke i noge u usta, i lako se prenosi među decom. Osip, koji ga prati, prvo se javlja u ustima u vidu bolnih plikova - na grlu, jeziku, desnima, nepcu ili sa unutrašnje strane obraza. Oni su crveni sa beličastim vrhom i podsećaju na afte.

Dr Milićević kaže da što se kovida 19 kod dece tiče, on uglavnom prolazi neprimećeno.

- Dete ima temperaturu, malaksalo je, ali ništa ozbiljno - kaže sagovornik.

Kao i kod odraslih, trenutno se i deca dosta bore sa alergijom, najviše zbog ambrozije čija je koncentracija polena visoka. 

- Takođe, kod dece ima dosta i ekcema, odnosno alergijskog ekcema na koži zbog promena vremena, ali i koprivnjače su dosta česte kod njih zbog konzumiranja nekonzervisane hrane poput pašteta, parizera... To vrlo često izaziva promene na koži - naveo je Miliićević.

BONUS VIDEO: RODE OPET SLEĆU: Broj stanovnika u Rasinskom okrugu opada, ali u jednoj opštini beba je sve više

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave