SLUŽIĆEMO ČASNO I NARODU I OTADŽBINI: Najbolji kadeti, promovisani u prve oficirske činove, "Novostima" otvorili dušu

Milena Marković

11. 09. 2023. u 16:55

ADRENALIN je bio na gornjoj granici. I kad su od predsednika Srbije, kao najbolji u klasi, primali sablje časti.

СЛУЖИЋЕМО ЧАСНО И НАРОДУ И ОТАЏБИНИ: Најбољи кадети, промовисани у прве официрске чинове, Новостима отворили душу

Dijana Đokić, Milica Marinković, Đorđe Pešić i Viktor Teodosić, Foto D. Milovanović

I kada im je u naletu "dvadeset devetke" pilot Nikola Mihailović poručio: "Našim najmlađim kolegama čestitam prvi oficirski čin. Služite časno svom narodu i budite ponos otadžbine. Živela Srbija!"

Uzvratili su: "Živela!"

Poleteli su aplauzi između dlanova stotina ljudi ispred platoa Doma Narodne skupštine.

Poletele su, tradicionalno, šapke uvis. Čin rastanka sa studentskim dobom, a uzlet putevima novog izazova.

- Svi smo mi, bez obzira na naše uspehe u školovanju, jednako podelili ove trenutke sreće. Manje ili više uspešni, tokom školovanja u Vojnoj akademiji, prošli smo svi isti put. Najvažnije je da smo stasali u ozbiljne i odgovorne ljude. Da nismo izneverili ni porodicu, koja nas je sa strepnjom, kao tinejdžere, ispratila u vojsku. Nismo izneverili ni državu koja je u naše školovanje uložila mnogo - govore za "Novosti", kao jedan, najbolji kadeti: Dijana Đokić, Milica Marinković, Đorđe Pešić i Viktor Teodosić, promovisani u prve oficirske činove Vojske Srbije, na svečanosti u Beogradu, pre dva dana.

ČAST Sablju uručio predsednik Srbije , Foto D. Milovanović

Razgovaramo sa ovim mladim, ozbiljnim i odgovornim ljudima koji su, prema svemu što su postigli i pokazali, nadrasli vreme. U svečanom salonu Doma Narodne skupštine Srbije, posle promocije, oni i njihove porodice, primaju čestitke. Prvu, od predsednika Srbije.

- Ponosim se vama, kao što se ponosi i cela Srbija - poručio im je Aleksandar Vučić.

Usledila je i zajednička fotografija. A, potom, i sa profesorima Univerziteta odbrane Vojske Srbije.

Malo vremena, a toliko priča o putu ovog sjajnog četverca koji je u koš reprezentacije 143. i 144. klase svih vidova naše vojske, ubacivao sve same trojke.

- Pitanje časti srpskog oficira je suština našeg poziva - kaže nam Đorđe Pešić, prvi u rangu, vid Kopnene vojske, uspeh tokom školovanja sa srednjom ocenom 9,62.

- Čast, odgovornost i briga za svakog poverenog čoveka, pre svega.

Razgovor sa Đorđem, stalno prekidaju čestitke. Oni koji su ga slušali kada se sa govornice ispred Narodne skupštine obratio u ime klase, snažno i odlučno, kažu: "Rođen si da komanduješ".

Nasmejao se ovaj lepi mladi čovek, utegnut u uniformu srpskog oficira, i džentlmenski našu pažnju prepustio damama. Milici Marinković i Dijani Đokić. Milica je najbolja u Službama vojske Srbije (elektronsko inženjerstvo, prosek 9,48), a Dijana najbolja u klasi Medicinskog fakulteta VMA. Opšti uspeh 9,91!

- Kada sam završila gimnaziju, prirodnomatematički smer u Raški, čak i pre završnog ispita, videla sam sebe u Vojnoj akademiji - priča nam Milica.

Sa predsednikom Vučićem , Foto Ministarstvo odbrane/G. S.

Četvorka najboljih drži se, kao u stroju iz koga se razlegla pesma o junacima sa Drine.

Pesma upamćena i koja odzvanja. Reč sada ima Dijana Đokić, Smederevka.

Priča nam kako vidi svoj put uz prvu oficirsku zvezdicu potporučnika lekara.

- Najpre ću na polugodišnje stažiranje na VMA, povremeno i u domovima zdravlja, a onda ćemo, verovatno biti raspoređeni po jedinicama Vojske Srbije, kao lekari opšte medicine - govori nam.

- Pomalo mi je i žao što se ovo studentsko doba završilo. Mnoge lepe uspomene poneli smo iz Vojne akademije. Mnoga prijateljstva izgradili. I, trajaće...

Vri u svečanoj sali Doma Narodne skupštine. Brojne zvanice. Gotovo da ne čujemo jedinog "plavca" u ovom kvartetu. Viktor Teodosić, najbolji u vidu RV i PVO, srednja ocena 8,85. Biće deo pilotske posade na jednom našem aerodromu.

- Ako kažem da sam srećan i da mi se životna želja ispunila, to za vas nije vest - poručuje nam. - Vest je... Javiću vam kad se oženim.

U nadi da će nam stići pozivnica, rastajemo se sa ovim lepim licima naše Vojske.

Sa porodicama i pretpostavljenima u Domu Narodne skupštine neposredno nakon svečanosti u centru srpske prestonice, Foto Foto Ministarstvo odbrane/G. S.

Puna su nam srca

- VELIKA podrška porodice deo je mog uspeha, ali i velika ulaganja države dodatno su me obavezivala - govori nam Milica Marinković.

- Posle promocije, zagrljaj roditelja i njihove suze ponosa primila sam, tako, kao da su mi dodatno ojačali krila. Puno je srce bilo i njima i meni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije