KAZNILI ME ZA PESMU KOJU SAM PEVAO U SRBIJI: Pevač Davor Oluić o pretnji zatvorom i maltretiranju koje su mu priredili hrvatski policajci

D. Matović

05. 09. 2023. u 08:40

NISU me kaznili zbog objava na društvenim mrežama, već zato što pevam u Hrvatskoj. Oni hoće da spreče da se Srbi u Hrvatskoj okupljaju, a "Fejsbuk" im je samo izgovor. Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, po kome sam kažnjen, doneli su 7. maja ove godine, a ja sam platio kaznu od 1.000 evra zato što sam okačio snimak pesme "Jovan Dalmatinac" koju sam pevao 2021. u Novom Sadu. Tu pesmu sam, inače, pevao samo u Srbiji.

КАЗНИЛИ МЕ ЗА ПЕСМУ КОЈУ САМ ПЕВАО У СРБИЈИ: Певач Давор Олуић о претњи затвором и малтретирању које су му приредили хрватски полицајци

Privatna arhiva

Ovako za "Novosti" govori pevač Davor Oluić, koji je nedavno uz pretnju zatvorom kažnjen na granici, kada je izlazio iz Hrvatske. Prekršajnu prijavu podnela je kninska policija, a presudu je doneo Prekršajni sud u Šibeniku. Oluić je jedan od petoro Srba koji su ove godine kažnjeni za isti prekršaj učinjen preko društvene mreže "Fejsbuk". On je prošao samo sa novčanom kaznom, za razliku od ostalih koji su dobili bezuslovne zatvorske. Kako smo ranije pisali, osuđeni se nisu ni žalili na izrečene kazne zbog toga što im u presudi piše da žalba ne odlaže izvršenje, pa se plaše da bi im žalba još više produžila boravak u zatvoru i povratak u mesta boravka, koja su po pravilu izvan Hrvatske.

- Normalno je da sam platio kaznu, jer su mi pretili zatvorom - kaže Oluić, sa kojim razgovaramo nakon što je stigao u Srbiju. - Jednostavno, naterali su me. Nisu mi dali da dođem do reči. Sve vreme su ponavljali da ne govorim istinu.

Privatna arhiva

Ovako izgleda papir koji je uručen Oluiću

Oluić kaže da je bilo mnogo nelogičnosti u ovom slučaju:

- Po mestu boravka pripadam Zadarskoj županiji, a "uhvatila" me je kninsko-šibenska policija. Nisu mi uručili nikakav poziv na kućnu adresu, nego su odlučili da me uhvate kad budem izlazio iz zemlje. Znam ja šta je njima muka. Gde god smo pevali letos, bilo je mnogo naših ljudi. Zabolele su ih reklame za moje koncerte koje sam objavljivao na društvenim mrežama, a ne slike ratnih zločinaca kojih, inače, nema na mom profilu. Na svakom mom nastupu bilo je više hiljada Srba.

Oluić tvrdi da nikad na svom profilu nije objavio fotografiju Ratka Mladića, a optužen je za to:

- Tvrde i da na profilu imam slike "ratnoga zločinca Draže Mihailovića". Takvih slika nema. Neko me je navodno označio na "Fejsbuku", tvrde oni, da sam se slikao sa Bajom Malim Knindžom. On navodno u jednoj ruci drži Mladićevu, a u drugoj Dražinu sliku. Ceo "Fejs" sam pregledao, ali takve slike nema. Pitao sam policajce da mi pokažu tu fotografiju, a oni su mi odgovorili da ja sve znam i ponovo su mi zapretili zatvorom.

Naš sagovornik je optužen i što je izvodio pesmu "Jovan Dalmatinac" Milovana Veselinovića zvanog Mile Delija Krajišnik, čiji tekst glasi: "Bio jednom jedan klinac/pravoslavni Dalmatinac/malo čudan i usovan/kažu da se zvao Jovan/Rastao je u Krajini/đe najlepše sviću zore/i gledao svakog dana/ na Krajinsko (Karinsko u originalnoj verziji) plavo more/Tu je jednom ljetovala/iz Srbije jedna mala/zaljubi se u Jovana/krajiškoga sirotana/U bogatstvu prokletome/njen se otac zanosio/odveo je u Srbiju/kad je Jovan zaprosio/Saznali su neki ljudi/još se sama zorom budi/tuguje i čeka princa/svog Jovana Dalmatinca/Kad sam čuo ovu priču/suza mi u oku sinu/jer je Jovan Dalmatinac/život dao za Krajinu."

Šajkača i devet resa

- OPTUŽILI su me da sam objavio i neku fotografiju na kojoj je curica koja nosi šajkaču - kaže Oluić. - Nisam to uradio, a i nije zločin i da jesam. Šajkača je šumadijska kapa, deo naše tradicionalne nošnje. Oni nose našu crvenu kapu sa devet resa, koju su naši dedovi nosili, a nemaju pojma šta ona simboliše. Devet resa označava braću Jugoviće. Crna boja sa strane označava žal za stradalima u Kosovskoj bici, a crvena na vrhu je prolivena krv. Oni nose te kape zato što su pokršteni Srbi i što su ih njihovi preci prenosili s kolena na koleno. 

- Nikad pesmu "Jovan Dalmatinac", koja inače nije moja, nisam pevao u Dalmaciji - još jednom ponavlja Oluić.

- Ispravio sam sudiju dok je čitala presudu da nije krajinsko, nego karinsko plavo more. Posle toga me je upitala da li želim da nastavi da govori pesmu, odgovorio sam joj da ne mora zato što tekst znam napamet. I dalje mi nije jasno kako mogu da budem kažnjen u Hrvatskoj za nešto što sam uradio u Srbiji?! Mi ni u jednoj pesmi ne kažemo Republika Srpska Krajina, već samo Krajina. A kako ih ne vređa kad hrvatski pevači u svojim pesmama pominju krajinu? Zašto njih onda ne kažnjavaju? Jedan njihov pevač peva "dalmatinska zagora, to je moja krajina"... Mnogo je, mnogo nelogičnosti. Rajka Lalića su uhapsili zato što je pre 20 godina u Australiji pevao pesmu "Sprem'te se sprem'te, četnici". Pitam se kakve veze hrvatska policija ima s tim?!

Foto: Marija Mlađen/ATA images

Povod - Baja Mali Knindža

Oluić je rekao da će zatražiti pomoć od Miodraga Linte, predsednika Saveza Srba iz regiona, i Save Štrpca, prvog čoveka Udruženja "Veritas". U dogovoru sa njima, preduzeće naredne korake.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)