SVOJ NAROD SE VOLI POPUT MAJKE I OCA: Jovan Cvijić, naučnik svetskog glasa, jedan od tvoraca Jugoslavije, razočaran svojim delom

V. N.

05. 09. 2023. u 09:06

* Iako ga je nervirala preterana politizacija srpskog društva, a ponajviše besplodne partijske borbe, Cvijić je kao uman i visokobrazovan čovek bio sasvim svestan da se bez politike ne može. Prezirao je politiku shvaćenu kao kafansko-partijsku veštinu.

СВОЈ НАРОД СЕ ВОЛИ ПОПУТ МАЈКЕ И ОЦА: Јован Цвијић, научник светског гласа, један од твораца Југославије, разочаран својим делом

Foto Muzej grada Beograda, Foto-muzej „Milan Jovanović“, Portreti Ilije Šobajića (1876-1953), Muzej „Jovan Cvijić“, Arhiv SANU, Dokumentacija „Novosti“ i "Vikipedija "

* Kao naučnik koji je proučavao narod, dobro je znao šta je istinski narodni interes i nije podnosio laži političara koji su svoj interes proglašavali za narodni.

* Do u tančine izložio je sistem nasilja pomoću koga Arbanasi islamiziraju, iseljavaju ili istrebljuju Srbe. Dokaz verske i konfliktno-civilizacijske dimenzije te srpske tragedije je upravo fakt da nasilje nad Srbima prestaje čim se islamiziraju i arbaniziraju.

* Krajem Velikog rata Cvijić na delu dokazuje svoje jugoslovensko opredelenje. Angažovan kao naš najeminentniji ekspert za pitanja granica, sa istim se žarom borio i za granice hrvatskog i slovenačkog kao i srpskog naroda, kao granice njihove buduće zajedničke države. Sav njegov rad i skoro ceo politički angažman bio je pre svega patriotski, bilo srpski, bilo jugoslovenski.

* U istoriji Južnih Slovena jedino je Jovan Cvijić uspeo da istovremeno tumači prirodne, istorijske, sociološke, etnografske i etnopsihološke procese i pojave. U uzajamnom odnosu geografske sredine prema ljudskim zajednicama, njihovim civilizacijama i istorijskim zbivanjima, davao je prednost geografskim faktorima pred istorijskim i društvenim činiocima, neprestano ispitujući njihovu međusobnu uslovljenost i menjanje odnosa od praistorije do danas. Njegov naučni rad sabran je u 14 tomova Sabranih dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)