SRPSKI HEROJI NE ODUSTAJU: Naši vatrogasci osmi dan pomažu grčkom narodu u gašenju požara (FOTO)

Novosti online

02. 09. 2023. u 21:49 >> 21:49

U POŽARU koji je izbio u Grčkoj 19. avgusta, najmanje 20 ljudi je poginulo, izgorelo je na desetine kuća, kao i ogromne površine šume u regionu Aleksandrupolisa i Evrosa, u blizini granice Grčke sa Turskom.

СРПСКИ ХЕРОЈИ НЕ ОДУСТАЈУ: Наши ватрогасци осми дан помажу грчком народу у гашењу пожара (ФОТО)

Foto: MUP

Naši vatrogasci-spasioci iz Srbije već osmi dan pomažu grčkom narodu u gašenju požara.

Naime, pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica sektora za vanredne situacije oglasili su se za medije iz epicentra požara.

Aleksandar Krstić, zamenik vođe tima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, rekao je da su svi vatrogasci dobrog zdravlja i izuzetno raspoloženi za rad i pomoć grčkom narodu.

 - 39 vatrogasaca spasilaca sa 12 vatrogasno-spasilačkih vozila rade na gašenju šumskih požara u dužini od pet kilometara, a takođe pružamo podršku grčkim vatrogascima. Lokalizacija požara je izvršena, a likvidaciju čekamo u kasnim popodnevnim časovima. Svi vatrogasci spasioci su dobrog zdravlja i izuzetno raspoloženi za rad i pomoć vatrogascima iz Grčke i pomoć grčkom narodu - naveo je pripadnik vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Srbije.

Foto: MUP

Podsetimo Grčka u poslednjih nekoliko dana na udaru stravičnih šumskih požara.

Šumski požar u Grčkoj je najveći šumski požar ikada zabeležen u Evropskoj uniji, rekao je u utorak ove nedelje portparol EU Balaž Ujvari i naglasio da Brisel mobiliše skoro polovinu svojih vazdušnih kapaciteta da bi pomogao u gašenju.

Ujvari je rekao da je za pomoć Grčkoj u suzbijanju požara severno od grada Aleksandrupolisa poslato 11 aviona i jedan helikopter iz flote EU, zajedno sa 407 vatrogasaca, prenosi Gardijan.

Foto: MUP

Služba civilne zaštite EU saopštila je da je požar goreo na više od 810 kvadratnih kilometara, što je područje veće od grada Njujorka.

Ovaj požar je najveći u EU od 2000. godine, kada je Evropski informacioni sistem o šumskim požarima (Effis) počeo da beleži podatke, saopštila je ta služba.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

BIZARAN FESTIVAL: "Dok se krv ne prolije"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije