SVEDOCI MASAKRA PRVI PUT UŠLI U "RIBNIKAR": Učenici VII/2 i VII/4 juče se sreli sa nastavnicima u renoviranom delu škole na Vračaru

Lj. Begenišić

01. 09. 2023. u 09:37

ĐACI odeljenja VII/2 i VII/4 OŠ "Vladislav Ribnikar" koji su bili prisutni kada je maloletni K. K. ubio devetoro đaka i školskog čuvara, i tad doživeli najveću traumu, juče su, prvi put otkako se tragedija dogodila, ušli u svoju školu. Oni su obišli učionice u kojima će slušati nastavu u narednoj školskoj godini, a te prostorije nalaze se u delu zgrade u koji se ulazi iz Ulice Svetozara Markovića, koji je letos adaptiran. U učionicama su ih dočekali nastavnici koji su im predavali tokom školovanja i koji će biti sa njima i u novoj školskoj godini.

СВЕДОЦИ МАСАКРА ПРВИ ПУТ УШЛИ У РИБНИКАР: Ученици VII/2 и VII/4 јуче се срели са наставницима у реновираном делу школе на Врачару

Foto: D, Milovanović

Ovo nam je rekla psiholog Hana Korać, članica Vladine Radne grupe za mentalno zdravlje i bezbednost mladih, koja je juče, takođe, bila u "Ribnikaru". Naša sagovornca kaže da je cilj bio da se ovi đaci, koji će od danas biti učenici osmog razreda, upoznaju sa prostorom i ponovo osete atmosferu škole. Mnogo im je, kaže, značilo i to što su ponovo videli svoje nastavnike.

- Sa ovom decom od 3. maja, i tokom celog leta, radila su dva terapeuta, a tako će biti i dalje - kaže Hana Korać. - Za njih i njihove roditelje Ministarstvo za brigu o porodici organizovalo je i boravak u "Fruškim termama", vratili su se nedavno. U novoj školskoj godini svako odeljenje imaće svoju učionicu u kojoj će se držati svi časovi.

tanjug

Hana Korać, psiholog

Inače, pružanje psihološke pomoći od danas odvijaće se u Dečjem kulturnom centru Beograd, gde se seli iz "Dadova" u kome je tokom leta pružana psihološka pomoć deci, roditeljima i nastavnicima.

- Svakog dana od 10 do 18 časova svako od đaka, nastavnika i roditelja ko želi da popriča sa pomagačem (psihologom i psihijatrom) moći će da dođe u DKC Beograd - kaže Koraćeva. - Izašli smo iz kriznog perioda, pomoć će moći da zatraže i oni koji nisu direktno pogođeni tragedijom.

Ona, takođe, ističe da će u ponedeljak u 18.30 časova u DKC Beograd biti organizovana tribina za roditelje na kojoj će oni moći da razgovaraju sa stručnjacima o svojim strahovima, dilemama, adaptaciji... Do sada je pomoć pružana onima koji su direktno ugroženi, a od 1. oktobra će biti organizovane i grupe za nastavnike svih škola.

Norveški upitnik u 11 škola

Hana Korać ističe da će deci u svih 11 škola koje su pogođene majskim tragedijama - "Ribnikar", Treća gimanzija, baletska škola, dve muzičke škole u Beogradu i škole u Mladenovcu i Smederevu koje su izgubile đake u tragedijama- biti ponuđen upitnik koji su preporučili Norvežani, a cilj je da se utvrdi stepen traumatizacije.

- To će nam pomoći da reagujemo što brže, jer su se u Norveškoj pojedina deca javljala mnogo nakon masakra koji je počino Brejvik. Za popunjavanje tog upitnika potrebna je saglasnost roditelja - istakla je Hana Korać.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!