OD ZNANJA JE VAŽNIJE DA STIČEMO VRLINU: Poruka patrijarha Porfirija đacima na početku školske godine

Lj.B.

29. 08. 2023. u 12:47

PATRIJARH srpski Porifirije uputio je poruku đacima na početku školske godine, poželevši da Gospod blagoslovi i njih i škole u kojima uče.

ОД ЗНАЊА ЈЕ ВАЖНИЈЕ ДА СТИЧЕМО ВРЛИНУ: Порука  патријарха Порфирија ђацима на почетку школске године

GO ZEMUN

Patrijarh je u poruci poželeo da Gospod blagoslovi školarce, njihove tate i mame, braću i sestre, rođake, učiteljice i učitelje, drugove sa kojima se igraju, sve ljude i svu decu.

"Neka Gospod blagoslovi i škole u kojima učite, u kojima stičete različita znanja. Međutim, svi treba da znamo, i učitelji, i nastavnici, i roditelji, ali i vi, đaci, da je važnije od znanja da stičemo vrlinu, odnosno da postanemo dobri ljudi, a dobar čovek je onaj koji oseća ljubav prvo prema svojoj porodici i prema drugovima, ali i prema svim ljudima, prema svoj prirodi, prema celom svetu. To znači da je ljubav najvažnija", poručio je patrijarh.

Ukazao je da je ljubav najdragoceniji dar koji je Bog darovao čoveku i da je jedini uslov da bi neko bio srećan, bilo da je dete, odrastao čovek ili starac, da u srcu ima ljubav.

"Sve drugo ako ima, lepu kuću, najbrži automobil, najbolji telefon, puno novca, najbolje ocene i nagrade na takmičenju, da najlepše peva ili crta na likovnom, da je najjači i daje najviše golova - sve je to ništa ako nema ljubavi za drugove, za ljude, za decu, za prirodu", istakao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, to ne znači da ne treba da se takmičimo ko će bolje naučiti, ko će dobiti bolju ocenu, ali znači da ne treba da zavidimo onome koji je bolji, nego da se radujemo njegovom uspehu, a sami da se više potrudimo.

Patrijarh je poručio da treba da pomažemo jedni drugima da bolje naučimo lekcije, jer svi smo potrebni jedni drugima i svi zavisimo jedni od drugih.

"Zato treba da negujemo drugarstvo i zajedništvo", istakao je patrijarh Porfirije, dodajući da treba da se molimo Bogu jedni za druge i da za to nam Isus Hristos daruje ljubav, da budemo bliži njemu i da tako budemo bliži jedni drugima.

Dodao je da se moli za decu, da ih Bog čuva, da svima podari zdravlje i radost, a budući da, kako je naveo, zna da su Bogu dečje molitve najmilije, moli ih da se i ona mole za njega, da se mole za čitav svet, za sve ljude, da bude sloge, mira i ljubavi.

"Živeli, draga deco! Neka vas Bog blagoslovi", naveo je patrijarh Porfirije u poruci đacima na početku školske godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024