VREMENSKA PROGNOZA ZA SEPTEMBAR: Meteorolog otkriva kada nam stiže jesenje vreme

Novosti online

17. 08. 2023. u 10:00

PREMA dugoročnim vremenskim izgledima i prognozama, kraj avgusta će doneti kratko osveženje i česte grmljavinske pljuskove, a zatim ćemo u septembar ući uz sunčano i toplo vreme.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СЕПТЕМБАР: Метеоролог открива када нам стиже јесење време

Foto: D. Balšić

Meteorolog Marko Čubrilo kaže u najnovijoj vremenskoj prognozi da je posle 25. avgusta izgledna promena vremena uz osveženje i česte grmljavinske pljuskove, ali da će snaga te promene pouzdanije moći da se proceni tek oko 21. avgusta.

Toplo i sunčano u prvoj polovini septembra

- Septembar će doneti dosta toplog vremena i za razliku od prošlogodišnjeg, koji je doneo brzi kraj leta, ovaj mesec bi barem u prvoj polovini bio dosta topao, mada se velike vrućine više ne očekuju – kaže meteorolog Marko Čubrilo.

Čubrilo objašnjava da će septembar 2023. godine biti drugačiji od septembra 2022.

Foto: D. Balšić

Prava jesen stiže posle 15.

- Prve dve sedmice septembra ove godine biće svežije nego što je sada, ali će sigurno biti još lepih dana, sunčanih i toplih. Imaćemo smenu kasnog leta sa ne jako visokim temperaturama, ali ne ni jako niskim. Druga polovina septembra donosi pravu jesen – kaže Čubrilo.

Čubrilo procenjuje da će pogotovo posle 18. septembra temperature početi da idu ka jesenjim vrednostima. Najniže noćne temperature će pasti ispod 10 stepeni Celzijusa, a maksimalne dnevne ispod 15 stepeni Celzijusa.

Toplo, kao da je leto

- Prve dve sedmice septembra će svakako biti drugačije u odnosu na prošli septembar koji je doneo rani početak svežeg vremena. Sada ćemo imati lepo vreme u prvoj polovini meseca. Mogu reći da će prve dve nedelje biti pristojne, jer u pitanju je pozna jesen i neće biti vrućina, ali će i dalje temperature dostizati i do oko 30 stepeni Celzijusa – kaže Čubrilo.

Lepih i sunčanih dana u septembru neće biti stalno, već će posle nekoliko toplih i osunčanih osvežiti, a zatim će opet biti malo toplije.

Foto: Ilustracija

Lepo vreme i na Jadranskom moru u septembru

Ovakvi izgledi vremenskih prilika se odnose, manje-više, i na zemlje u okruženju, mada postoje regionalne razlike.

Čubrilo kaže da će Jadranska obala imati još više sunca nego mi. Krajem avgusta se očekuje da na primorju bude jedno pogoršanje, a posle toga će prvih 10 do 15 dana septembra biti pogodni za letovanje na Jadranskom moru.

Voda se sporije zagreva od vazduha, a najtopliji deo leta na moru je kraj avgusta i u septembru.

Minimalno odstupanje od proseka

- Septembar pred nama imaće minimalno odstupanje. Biće topliji od proseka za 0,3 do 0,5 stepeni Celzijusa, a to je nešto što nama neće puno značiti. Ipak, uočavam da će u odnosu na prošli septembar biti sunčanija i toplija bar prva polovina meseca - kaže Čubrilo.

(Blic)

BONUS VIDEO: NEMAČKA NA UDARU APOKALIPTIČNE OLUJE: Ogroman grad iznenadio je ljude u Bavarskoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!