SLOBODU SMO PLATILI VELIKIM ŽRTVAMA: Na Mišaru obeležena 217. godišnjica čuvene bitke

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

13. 08. 2023. u 21:49

DANAS smo ovde na Mišaru obeležili 217. godišnjicu velikog Boja na Mišaru pod vođstvom Vožda Karađorđa i najviđenijih srpskih ustanika Popa Luke Nenadovića, prote Mateje i drugih koji su 1806. godine dobili jednu od najznačajnijih pobeda Prvog srpskog ustanka što je dalo određene korake u pogledu stvaranja srpske nezavisnosti koja je dobijena posle Prvog i Drugog srpskog ustanka na Berlinskom kongresu 1888. godine.

СЛОБОДУ СМО ПЛАТИЛИ ВЕЛИКИМ ЖРТВАМА: На Мишару обележена 217. годишњица чувене битке

foto:V.mitrić

Značaj ovog boja je u tome što su pobeđene regularne oružane jedinice osmanske vojske – poručio je   Zoran Antić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pomenom Karađorđu i mišarskim junacima uz sasluženje sveštenstva Eparhije šabačke i državnom ceremonijom polaganja venaca predstavnika Vlade Republike Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, grada Šapca, lokalnih samouprava, nevladinih organizacija i građana, obeležna je 217. godišnjica Boja na Mišaru.

Uz državnu ceremoniju, koju su organizovali resorno ministarstvo i grad Šabac, parastos junacima sa Mišara služili du sveštenici iz šabačkog kraja. Odata je duužna počast  herojima roda, koji su izvojevali pobedu u jednoj od najznačajnijih bitaka u Prvom srpskom ustanku. U Mišaru  i čitavom rodu živi kultura sećanja na taj istorijski važan događaj i  kroz nove, stalne postavke “Boj na Mišaru“, za koju su pare dalu i Ministarstvo kulture i grad Šabac, 

- Treba da baštinimo sve ono što smo nasledili od naših predaka. Cena slobode grada Šapca, države Srbije,  plaćena je velikim žrtvama i to generacije koje sada uživaju u slobodi, generacije koje će naslediti, treba da znaju i treba toga da se sećaju. Danas smo otvorili i Stalnu postavku u Muzeju na Mišaru jer smo 2021. godine obećali da ćemo sa svojom državom uraditi rekonstrukciju ruiniranog muzeja prepuštenog samom sebi, tako da nije bio dostojan naših predaka. Onima koji dolaze pokazali smo preko Muzeja kolika je bila cena slobode. Stalna postavka prelepo izgleda. Zahvaljujem se Narodnom muzeju u Šapcu koji je sa svojim stručnim timom odradio jedan veliki i sjajan posao zajedno sa Ministarstvom kulture  – poručio je dr Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca.

Karađorđeva pobeda  je, kako je istakao dr Pajić, " i danas je putokaz ka slobodi i napretku, a Mišar mesto sećanja i spomenik srpskog otpora."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)