KRAJIŠNICI STIŽU NA PETROVAČKU CESTU: Počast stradalima na mestu gde je hrvatska avijacija bombardovala srpske izbegličke kolone

SRNA

04. 08. 2023. u 11:10

STANOVNIŠTVO zapadnokrajiških opština došlo je na Petrovačku cestu na mesto gde je 1995. godine hrvatska avijacija bombardovala srpske izbegličke kolone i gde će danas rukovodstva Srpske i Srbije odati počast stradalima.

КРАЈИШНИЦИ СТИЖУ НА ПЕТРОВАЧКУ ЦЕСТУ: Почаст страдалима на месту где је хрватска авијација бомбардовала српске избегличке колоне

Foto: SRNA

Poseban detalj na Petrovačkoj cesti su članovi Amaterskog kulturno-umetničkog društva "Mira Lukač" iz Drvara, koji su bili deca izbegličke kolone, a danas su došli u drvarskoj narodnoj nošnji sa ličkim kapama.

Foto: SRNA

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić u razgovoru za Srnu rekla je da je Krajina danas tužna.

- Ne smemo zaboraviti niti dozvoliti da se ponovi nikada više Petrovačka cesta. Mnogi od nas nose uspomene iz izbegličke kolone i sećaju se tužnih trenutaka. Iz svega smo naučili da idemo napred, čuvamo ognjišta i srpsko ime i prezime van granica Republike Srpske i Srbije - rekla je Runićeva.

Predsednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksadar Vučić danas će u selu Janjila kod Bosanskog Petrovca položiti vence na spomen-obeležje na Petrovačkoj cesti povodom obeležavanja Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u Pogromu "Oluja" 1995. godine.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" proterano je više od 220.000 Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sva obeležja genocida.

Pogrom Srba u "Oluji" počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave