GRMLJAVINSKE NEPOGODE STIŽU U SRBIJU: Meteorolog najavljuje promenu vremena, očekuje se i oko 50 litara kiše

Novosti online

02. 08. 2023. u 20:08

SRBIJU bi za vikend mogle da pogode jake oluje. Trenutno su pred nama dva veoma topla dana, ali vrlo brzo očekuje se preokret vremena.

ГРМЉАВИНСКЕ НЕПОГОДЕ СТИЖУ У СРБИЈУ: Метеоролог најављује промену времена, очекује се и око 50 литара кише

Foto: Printskrin

Inače, nad severozapadnom Evropom nalazi se veoma snažan ciklon, sa centrom u blizini Britanskih ostrva, a u sklopu njega prostire se i veoma izražen hladni front.

Ovi sistemi u naredna dava dana premeštaće se prema našem području. Ciklon će svojim centrom ići preko severa Evrope, a hladni front ići će preko Alpa i doć će do formiranja sekundarnog ciklona u Đenovskom zalivu.

Zbog približavanja ovih sistema Srbiji, vazdušni pritisak biće u petak u osetnijem, padu i to će biti uvod u jače pogoršanje vremena.

Već u petak krajem dana i tokom noći na severu Srbije očekuju se i prve predfrontalne nestabilnosti sa pljuskovima i gr mljavinom i uz moguće oluje.

Prema rečima meteorloga Đorđa Đurića, ciklon će se tokom vikenda iz Đenovskog zaliva preko severnog Jadrana i našeg područja preemštati dalje na severoistok i doneće Srbiji veoma obilne padavine, dok će hladni front doneti jače zahlađenje. Istovremeno, veoma prostrana visinska dolina spustiće se sa severa preko našeg područja dalje ka jugu, uz prodor osetno hladnije vazdušne mase.

Prvi na udaru ovih sistena naći će severozapadni, zapadni i jugozapadni predeli Srbije i to već u subotu do sredine dana, a u toku poslepodneva i ostali predeli.

Ovi sistemi podeliće Srbiju i po pitanju temperature, pa će maksimalna temperatura biti od 24°C na zapadu do 36°C na jugoistoku Srbije, a po prodoru hladnog fronta biće u osetnije padu za veoma kratko vreme.

Do subote se širom Srbije očekuju pljuskovi sa grmljavinom. Biće uslova i za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Do nedelje ujutro očekuje se da padne od 20 do 40 milimetara kiše po kvadratnom metru, a u delovima zemlje i preko 50 mm, uz pojavu bujica i poplava. Najobilnije padavine očekuju se u jugozapadnim, zapadnim, centralnim i u severoistočnim predelima Srbije.

Kada je reč o mogućim poplavama do njih može doći usled nemogućnosti da odovodni i kanalizacioni sistemi prihvate veću količinu vode.

Dobra vest je da je nivo reka nizak, tako da nema opasnosti od izlivanja većih i srednjih reka, a opreznost je neophodna kod manjih tokova bujičnih karaktera.

Drugog dana vikenda Srbija će biti u zadnjem delu ciklona i u sistemu snažnog severozapadnog strujanja, uz priliv još svežije vazdušne mase.

Biće kišovito, uz prestanak padavina na severu Srbije, ali uz novo naoblačenje sa kišom i pljuskovima tokom večeri sa severozapada.

Maksimalna temperatura biće od 20 do 24°C, u Beogradu do 22°C.

Vrlo sveže biće i u ponedeljak, uz temperature ispod proseka.

Porast temperatura očekuje se od utorka.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: IZGORELA KUĆA MASOVNOG UBICE IZ MLADENOVCA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024