Šta kupiti prvo, ugaonu garnituru ili police za TV? Ovo su saveti stručnjaka

Novosti onlajn

23. 07. 2023. u 11:30

Opremanje ili renoviranje stana je idealna prilika da se ispolji kreativnost pojedinaca. Pošto većina nas ne može da priušti dizajnere enterijera koji bi nam uklopili svaki komad nameštaja, moramo da se potrudimo da naučimo što više o organizaciji prostora i uklapanju nameštaja.

Шта купити прво, угаону гарнитуру или полице за ТВ? Ово су савети стручњака

Foto: pexels.com

Posebnu pažnju uvek treba posvetiti dnevnoj sobi jer je to prostor u kojem porodica provodi najviše vremena. Tu se organizuju i razna okupljanja, zabave i sedeljke, pa bi zbog toga ovaj prostor trebalo da bude adekvatno opremljen. Zbog toga potrebno ispoštovati neka pravila u redosledu kupovine nameštaja i organizaciji prostora.

Prvo se bira ugaona garnitura

Najvažniji, a može se reći i centralni komad nameštaja u svakoj dnevnoj sobi je ugaona garnitura. Kako će je koristiti svi članovi porodice, ali i svi gosti koji dolaze u kuću, trebalo bi posvetiti posebnu pažnju njenom izboru.

Kada se kupuje ugaona garnitura pre svega se treba baviti praktičnim stvarima. Jako je bitno kupiti onu odgovarajućih dimenzija, jer se, u suprotnom, može desiti da bude previše velika ili suviše mala, a ni jedno ni drugo nije dobro. Zbog toga se garnitura uklapa sa dimenzijama dnevne sobe. Potrebno je izabrati onu koja je dovoljno velika za sve ukućane, a opet, pored koje će kretanje u prostoru biti nesmetano. Ukoliko Vam je potrebno više mesta za sedenje, a nemate baš veliku sobu, pa ne možete da kupite veliku garnituru, razmislite o tome da kupite jednu ili dve fotelje i neki tabure.

Već smo pomenuli da je ugaona garnitura centralni komad nameštaja u svakoj dnevnoj sobi. Ona se uklapa uz boju zidova, a zatim se, na osnovu stila i boje garniture bira ostatak nameštaja, pa se zbog toga garnitura kupuje prva, dakle pre TV police, komoda i biblioteka.

Što se boje ugaone garniture tiče, to zavisi od ukusa vlasnika stana. Ona može biti neke neutralne boje, a zatim se osvežiti nekim upadljivim jastučićima. Ukoliko su zidovi dnevne sobe tamniji, ugaona garnitura u nekoj jarkoj, upadljivoj boji je odlično rešenje. Ono što se savetuje roditeljima sa malom decom je da ne kupuju garniture svetlih boja.

Razmislite o garnituri na razvlačenje

Pre kupovine bi trebalo da razmislite i o tome da li želite da Vaša ugaona garnitura bude na razvlačenje. Ovo je idealno rešenje za sve ljude koji nemaju mnogo prostora u svojim stanovima ili kućama, a imaju porodicu ili prijatelje koji im dolaze u goste na nekoliko dana.

Fotelje za dodatnu udobnost

Za sve one kojima je potrebno više prostora za sedenje u dnevnoj sobi fotelje su odličan izbor. One ne zauzimaju previše mesta, a mogu biti izuzetno dekorativne. Uz mnoge garniture se prodaju i fotelje istog dizajna što nije loša opcija. Međutim, ukoliko mislite da bi trebalo da “oživite” prostor, fotelje u nekim jarkim bojama su odličan izbor.

Jedna od ideja je da pored fotelje postavite i policu sa knjigama i tako napravite savršeni kutak za čitanje u stanu. Nakon izbora nameštaja za sedenje se možete posvetiti izboru TV polica, stočića, zavesa, tepiha i ostalih sitnica.

Sigurnosna vrata za miran san

Kada smo lepo opremili životni prostor, red je i da ga adekvatno zaštitimo od provalnika kojih je, na žalost, sve više. Prvi korak za to su sigurnosna vrata koja će sprečiti ulazak provalnika.

Sigurnosna vrata se drastično razlikuju od klasičnih i na prvi pogled se mogu prepoznati po debljini – znatno su veća od običnih. Materijali od kojih se izrađuju su drvo, čelik i fiberglas.

Na našem tržištu se mogu naći sigurnosna vrata podeljena u šest kategorija, a za zaštitu stanova se preporučuju vrata iz treće kategorije. Prilikom kupovine obratite pažnju na šarke, koje moraju biti izrađene od čelika i koja, zbog kvalitetnog okova, nije moguće izbaciti iz ležišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)