DEČJI ŽIVOT NIJE IGRA: Najviše mališana strada zbog nepravilnog korišćenja auto-sedišta

V.C.S.

13. 07. 2023. u 13:16

DECA u saobraćaju najviše stradaju kao putnici u automobilima, i to kada se prevoze u prisustvu roditelja, koji su i najodgovorniji za njihovu bezbednost.

ДЕЧЈИ ЖИВОТ НИЈЕ ИГРА: Највише малишана страда због неправилног коришћења ауто-седишта

Agencija za bezbednost saobraćaja

Iako se procenat upotrebe dečijih auto-sedišta značajno povećao u prethodnoj deceniji i dostigao 71 odsto za decu do tri godine, to nije dovoljno, kazao je Branko Stamatović, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Poseban problem predstavlja to što oko 90 procenata roditelja čak i ne koristi sedišta na pravilan način.

Zato se, već petu godinu za redom, nastavlja projekat "Igra je za decu, dečji život nije igra", u okviru kog će biti omogućena besplatna provera ispravnosti upotrebe dečijih auto-sedišta na MOL benzinskim pumpama širom Srbije.

- Ovo je prilika da roditelji izbegnu fatalne greške, da se informišu, provere i na licu mesta dobiju savete kako bi vožnja ili putovanje protekli bezbedno - kaže Stamatović.

Roditelji-vozači u 15 gradova u Srbiji biće u prilici da narednih meseci dobiju savete o pravilnom korišćenju sedišta i da provere da li je ono u njihovom vozilu pravilno postavljeno. U pitanju su pumpe u Beogradu, Aranđelovcu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Subotici, Šapcu, Valjevu, Kruševcu, Loznici, Sremskoj Mitrovici, Prijepolju i Užicu.

Uz to, Agencija je organizovala nagradnu igru, a srećni dobitnici koji tačno odgovore na kviz pitanja moći će da osvoje dečje auto sedište kategorije devet do 36 kg.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!