SVEDOČENJE O RATNIM ZLOČINIMA POČINJENIM NAD SRBIMA: Do sada najveći prijem građe u istoriji Muzeja žrtava genocida

Novosti online

30. 06. 2023. u 17:39

JUČE su u prostorijama Muzeja žrtava genocida potpisani brojni ugovori o poklonima i otkupima istorijske arhivske, bibliotečke, muzejske građe, kao i umetničkih dela koja svedoče o žrtvama genocida počinjenog od strane NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima. Osim toga, korpus prinovljene prvorazredno vredne građe svedoči o brojnim ratnim i zločinima protiv čovečnosti počinjenim nad pripadnicima srpskog naroda tokom celokupnog trajanja Drugog svetskog rata.

СВЕДОЧЕЊЕ О РАТНИМ ЗЛОЧИНИМА ПОЧИЊЕНИМ НАД СРБИМА: До сада највећи пријем грађе у историји Музеја жртава геноцида

Foto: Muzej žrtava genocida

Iz Muzeja žrtava genocida ukazuju na to da se radi o najvećem pojedinačnom prijemu građe u celokupnoj istoriji ove ustanove kulture od nacionalnog i međunarodnog značaja, još od njenog osnivanja sada već daleke 1992. godine.

Celokupna sredstva neophodna za kupovinu artefakata obezbedila je Fondacija Muzeja žrtava genocida.

- Muzej žrtava genocida i njegova Fondacija i ovom prilikom izražavaju iskrenu zahvalnost i poštovanje predsedniku Republike Srbije g. Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Republike Srbije g-đi Ani Brnabić na kontinuiranoj i nesebičnoj podršci sa ciljem obezbeđivanja neophodnih sredstava za otkup izuzetno vredne istorijske građe. Muzej žrtava genocida, međunarodno referentna ustanova kulture, matična ustanova Republike Srbije u oblasti kulture sećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima od strane Nezavisne države Hrvatske, danas je obogatila svoje zbirke i fondove sa ukupno 1.675 jedinica istorijske, arhivske, bibliotečke, muzejske i umetničke građe što predstavlja najveći pojedinačni prijem građe u celokupnoj istoriji ove jedinstvene ustanove kulture. U pitanju su dokumenti, fotografije, knjige, trodimenzionalni predmeti i umetnička dela - piše u saopštenju Muzeja žrtava genocida.

BONUS VIDEO: OSLIKAVANjE HRAMA U TRSTENIKU - Pogledajte kako izgleda prvih 1.000 kvadrata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)