SVE SPREMNO ZA POLAGANJE MALE MATURE: Osmaci danas polažu test iz srpskog jezika

Tanjug

21. 06. 2023. u 08:08

VRŠILAC dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević poželeo je svim učenicima koji su završili osmi razred osnovne škole mnogo uspeha na predstojećem završnom ispitu - 21, 22. i 23. juna, ali i tokom daljeg školovanja.

СВЕ СПРЕМНО ЗА ПОЛАГАЊЕ МАЛЕ МАТУРЕ: Осмаци данас полажу тест из српског језика

Foto: N. Skenderija

- Tokom ova tri dana imaćete priliku da pokažete znanja koja ste stekli tokom osnovnog obrazovanja, kao i sklonosti ka određenim profesijama. Znanje koje budete pokazali na ovom ispitu biće dovoljna i sigurna osnova za upis željene srednje škole. Kao što i sami znate, odabir srednje škole jedna je od najvažnijih i najlepših odluka u životu - navodi se u pismu koje je Milićević uputio svima koji polažu završni ispit.

Foto: N. Skenderija

On je poručio učenicima da testu pristupe bez treme i da na sva pitanja odgovaraju pažljivo, nakon što dobro promisle, jer imaju dovoljno vremena za to. 

- Važno je i da proverite odgovore pre nego što predate testove. Želim vam puno uspeha tokom daljeg školovanja i da budete istrajni u postizanju najboljih obrazovnih uspeha - naveo je Milićević.

On je izrazio zahvalnost nastavnicima, svim zaposlenima u školama, kao i roditeljima na saradnji i podršci u ovom važnom procesu.

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić, rekao je da je sve spremno za polaganje male mature koja počinje danas testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika u 9 časova i završava se u 11 časova.

- Kalendarom je predviđeno da srpski, odnosno maternji jezik bude danas od 9 do 11 časova, zatim u četvrtak 22. juna matematika i 23. juna učenici polažu izabrani test. To je novina u odnosu na prethodne godine, nema više kombinovanog testa. Ove godine imamo izabrani test iz jednog od ponuđenih predmeta koji su učenici birali do kraja decembra - rekao je Pašić za Tanjug. 

Foto: N. Skenderija

Najviše đaka opredelilo se za biologiju - 38 odsto, geografiju - 29 odsto, istoriju - 16 odsto, hemiju - devet odsto i fiziku - osam odsto. 

On je rekao da polaganje traje 120 minuta i samim postupkom polaganja je predviđeno da učenici ne mogu da napuste prostoriju prvih 45 minuta i poslednjih 15 minuta.

Pomoćnik ministra je rekao da učenici i roditelji ne treba da brinu i da u srednjim školama ima dovoljno mesta. 

- Imamo 66.970 učenika i polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih u sistemu, a u srednjim školama imamo oko 75.800 slobodnih mesta. Tako da ima dovoljno mesta za sve - rekao je on.  

Pašić je istakao da očekuje da se osmaci dobro pripreme i uputio je zahvalnost nastavnicima koji su sa njima imali u prethodnom periodu pripremnu nastavu kako bi što bolje uradili svoj završni ispit. 

Foto: N. Skenderija

Pašić je rekao da završni ispit ima trostruku ulogu - prva je sertifikaciona, i u ovom slučaju, svi osmaci moraju da izađu na završni ispit.

- Sledeći korak u okviru završnog ispita je selekciona funkcija, to znači da učenici mogu da dobiju 40 poena na ova tri testa, srpski, odnosno maternji jezik - 14 poena, na matematici takođe 14 poena, a na izabranom testu 12 poena. Treća funkcija je evaluaciona. Što znači da škole na osnovu rezultata završnog ispita rade kasnije evaluaciju i procenu da li je ocenjivanje učenika u skladu sa njihovim postignućima. Preduzimaju i određene aktivnosti za unapređenje sistema obrazovanja - objasnio je pomoćnik ministra. 

Ono što je pravilnikom definisano da učenik koji ima manje od 50 poena iz škole i sa završnog ispita, kako je rekao Pašić, ne može da upiše četvorogodišnju srednju, odnosno može da upiše trogodišnju srednju školu.

Pored srpskog jezika, završni ispit se polaže na još osam jezika - na albanskom, bugarskom, slovačkom, rusinskom, mađarskom, rumunskom, hrvatskom i bosanskom jeziku.  

Najviše, pored srpskog jezika, kako navodi on, polaže se ispit na mađarskom jeziku, pa zatim na bosanskom jeziku. 

- Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja je nadležna institucija koja radi samu izradu testova i pripremu, štampanje testova. Sama distribucija testova se realizuje dan pred završni ispit u saradnji sa JP "Pošta Srbije" i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova u obezbeđenim kutijama, u sigurnosnim kesama, pod pratnjom policije dolazi do punktova gde se kasnije stavlja u sefove - kazao je Pašić. 

Dodao je da testove preuzimaju direktori škola i stavljaju ih u sef do dolaska supervizora.

Pašić je objasnio da učenici na polaganje testova dolaze u 8 časova u školu, gde ih čekaju odeljenske starešine, proveravaju da li su poneli đačku knjižicu, zatim se proverava da li su učenici poneli pribor koji je predviđen za taj dan i u 8.30 ulaze u prostor u kome će polagati završni ispit.

- Pozivam učenike da ne žure, da polako pročitaju sva uputstva i da krenu u izradu testa. Savet je da rade polako i ono što znaju, najpre da popune grafitnom olovkom, a kasnije da podebljaju hemijskom - rekao je on. 

Test se sastoji iz pitanja zatvorenog i otvorenog tipa.

- Svakako postoje standardi postignuća na osnovu kojih se prave testovi - imamo osnovni, srednji i napredni i tu bude otprilike osam pitanja osnovni nivo, sedam srednji, pet pitanja negde napredni nivo - objašnjava on. 

Pašić je rekao da će preliminarni rezultati biti objavljeni u nedelju, 25. juna, do 8 časova ujutru na sajtu Moja srednja škola, a da odmah roditelji imaju mogućnost prvostepenog prigovora komisiji ukoliko misle da neki zadatak nije vrednovan kako treba i to mogu da urade elektronskim putem.

Ukoliko ne mogu elektronski, dodaje on, mogu i neposredno u školi da vide rezultate u ponedeljak, 26. juna.

Konačni rezultati biće objavljeni 28. juna, nakon čega sledi popunjavanje liste želja, a 3. jula već ide raspodela po školama, zaključio je Pašić. 

BONUS VIDEO: OVE SLIKE DAJU ODGOVOR NA PITANjE - Zašto je Srbija zemlja košarke?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!