MINISTAR JOVANOVIĆ: Uveden brzi internet u selu Kalanjevci kod LJiga (FOTO)

Novosti Onlajn

14. 06. 2023. u 16:49

MINISTAR informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, obišao je danas selo Kalanjevci, kod Ljiga, u kojem su završeni radovi na izgradnji širokopojasne telekomunikacione infrastrukture i uveden brzi internet u prve kuće ovog sela.

МИНИСТАР ЈОВАНОВИЋ: Уведен брзи интернет у селу Калањевци код Љига (ФОТО)

Foto: MIT

- U selu Kalanjevci smo se uverili da uspešno napreduje jedan od najbitnijih projekata digitalizacije u Republici Srbiji koji realizuje Ministarstvo informisanja i telekomunikacija - izgradnja optičke, telekomunikacione infrastrukture kojom se obezbeđuje brzi internet, protoka preko 100Mb/s u ruralnim predelima naše zemlje. Ministarstvo je napravilo plan da se do kraja 2025. godine brzi internet uvede u više od 700 sela, da se u tu svrhu izgradi više od 4.700 km trasa optičkih kablova i da se poveže više od 120.000 domaćinstava i oko 720 školskih objekata. U Kalenjevcima je već 15 kuća iskoristilo mogućnosti i dobilo svoj priključak - izjavio je ministar Jovanović.

Foto: MIT

On je ovom prilikom naglasio da se novim Zakonom o elektronskim komunikacijama koji je Narodna Skupština Republike Srbije usvojila krajem aprila ove godine, podstiče ulaganje u razvoj mreža visokih kapaciteta i protoka. Širokopojasni internet je postao univerzalni servis, a zakonom je prepoznata uloga Vlade i predviđene su podsticajne mere kojima će se omogućiti da svaka kuća u Srbiji ima mogućnost pristupa brzom internetu.

Foto: MIT

Tokom posete OŠ „Sestre Pavlović“ u selu Kalanjevci, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je zajedno sa Telekomom Srbija opremilo školu sa laptop računarima. Pored ministra Jovanovića, događaju su prisustvovali i predsednik Opštine Ljig, Dragan Lazarević, načelnik Kolubarskog okruga, Miloš Milutinović i izvršna direktorka prodaje u Telekomu, Katarina Subotić.

Foto: MIT

Uvođenjem brzog interneta u selima obezbeđuje se dostupnost usluga elektronske uprave, digitalna nastava i digitalni sadržaji i u najmanjim, isturenim odeljenjima osnovnih škola u Srbiji, pokretanje biznisa i mogućnosti da se koristi elektronska trgovina kako bi poljoprivredni i drugi proizvodi bili dostupni u svakom trenutku preko interneta, kao i praćenje multimedijalnog sadržaja – više stotina televizijskih kanala, zabavnog i naučnog programa, sportskog i filmskog programa, fiksne i mobilne telefonije.

Napredak u realizaciji ovog projekta i plan za povezivanje sela se nalazi na sajtu Ministarstva mit.gov.rs .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (1)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom