ZAJEDNIČKA LITURGIJA U OHRIDU: Patrijarhu Porfiriju Orden Svetog Klimenta Ohridskog prvog reda

Tanjug

05. 06. 2023. u 15:55

SVETOM arhijerejskom liturgijom u Crkvi Svete Sofije u Ohridu, koju su predvodili patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridsko-makedonski Stefan, obeleženo je danas spajanje Pravoslavne ohridske arhiepiskopije i Makedonske pravoslavne crkve.

ЗАЈЕДНИЧКА ЛИТУРГИЈА У ОХРИДУ: Патријарху Порфирију Орден Светог Климента Охридског првог реда

Foto: Instagram/patrijarh_porfirije

Ovim povodom Sveti arhijerejski Sinod MPC-OA odlikovao je patrijarha srpskog Porfirija Ordenom Svetog Kimenta Ohridskog prvog reda, za iskazanu ljubav prema MPC-OA.

Izražavajući zahvalnost patrijarh Porfirije je rekao da je ispunjen radošću što je danas u Ohridu, u prelepom hramu Sv. Sofije, uz napomenu da je u ovom hramu i pre 100 godina služio patrijarh srpski.

- I ja sam srećan zbog ove prilike, a navršava se godinu dana kako ovde u Ohridu i Beogradu proslavljamo istinitu i časnu Pedesetnicu, što znači da smo proslavili rođendan Crkve Hristove i naravno povodom dodele sv. tomos vašoj autokefalnoj crkvi u Makedoniji. Sve što imamo, šta mislimo, što vredi i što je od Boga, zato je dar da možemo da vidimo jedni druge kao sestrinske crkve u ime Božjeg duha, Božji dar - rekao je Porfirije, preneli su makedonski mediji.

Istakao je da je povod današnje slave događaj od pre godinu dana kada je davanje autokefalnosti postalo stvarnost.

Liturgija je održana na godišnjicu od davanja odobrenja i blagoslova Srpske pravoslavne crkve za autokefalnost MPC-OA, čime je okončan 55-godišnji spor između dve crkve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024