"HVALA NAŠEM NARODU ŠTO SE BORI ZA SVOJA OGNJIŠTA": Brnabić - Situacija na KiM napeta i nikad teža, moramo očuvati mir

Tanjug

29. 05. 2023. u 13:39

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji napeta i teška i da nikada nije bila teža.

ХВАЛА НАШЕМ НАРОДУ ШТО СЕ БОРИ ЗА СВОЈА ОГЊИШТА: Брнабић - Ситуација на КиМ напета и никад тежа, морамо очувати мир

Foto: Tanjug

Zahvalila je srpskom narodu što je ostao miran i suzdržao se od nasilja.

- Hvala našem narodu na KiM što je do te mere dostojanstven, da je to inspirativno, što su mirni, što pružaju nenasilan otpor, što se bore za svoje ime i prezime, za svoje domove, svoja ognjišta i za svoju državu Srbiju, zahvaljujući tom nenasilnom otporu. Čini mi se da bi specijalne jedinice tzv. kosovskih snaga, ali nažalost i KFOR, odnosno NATO jedva dočekali da Srbi urade bilo šta da oni mogu da reaguju - izjavila je Brnabićeva.

Premijerka je ponovila da nikakve privremene vlade neće biti i da samo na izborima vlast može da se menja.

Novinarima u Rakovici izjavila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić spreman da razgovara o konkretnim predlozima kako bi se poboljšala bezbednost, ali da se od opozicije čula samo politika, a ne konkretne mere.

Što se tiče smene članova REM-a, Brnabićeva je rekla da to nema veze sa izvršnom vlašću i dodala da je jedna televizija ukinula rijaliti, dok druga to nije učinila, što govori o dvostrukim standardima opozicije.

Na pitanje novinara u Rakovici na koje ustupke je vlast spremna, pošto je Aleksandar Vučić pozvao na razgovore, da li na promenu rukovodstva REM-a, RTS-a ili ispunjenje drugih zahteva, Brnabićeva je rekla da od devet članova REM-a, dva bira skupština, a ostalo univerziteti, saveti za nacionalne manjine i drugi.

- Ukoliko žele, moj savet je bio da pokrenu tu proceduru. Vučić je otvoren za razgovore, da sednemo i vidimo šta je to što traže i zašto i kako će to poboljšati stanje bezbednosti u Srbiji, kako bi to sprečilo novu tragediju - navela je premijerka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (57)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili