NOVA ODLUKA VLADE SRBIJE: Podrška majkama i očevima - rešeno još jedno važno pitanje

Novosti online

18. 05. 2023. u 15:14

Na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim se nastavlja podrška majkama preduzetnicama. Time je i posle duže vremena rešeno jedno od važnijih pitanja.

НОВА ОДЛУКА ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Подршка мајкама и очевима - решено још једно важно питање

Foto A. Stanković

Predloženim izmenama predviđeno je da očevi koji su u radnom odnosu, a čije su supruge preduzetnice, nakon tri meseca od rođenja deteta mogu da koriste pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta, odsustvo sa rada radi posebne nege deteta i naknadu zarade, odnosno naknadu plate, navodi Vlada.

Otac deteta ova prava može ostvariti posle navršena tri meseca života deteta, za preostali period do godinu dana, za prvo i drugo dete, odnosno do dve godine za treće i svako naredno dete.

Takođe, izmenama ovog zakona, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda, izjednačava se status majki preduzetnica, budući da je predviđeno ostvarivanje prava vezanih za odsustvo sa posla za treće i svako naredno dete u trajanju od dve godine.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom imaju za cilj da podrže majke preduzetnice, kao i njihove porodice.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)