PREMINUO JEDAN OD NAJPOZNATIJIH SRBA U AMERICI: Miroslav Majkl Đordjević bio najugledniji srpski lobista u SAD

D. B. M.

14. 05. 2023. u 13:20

IZ SAD je stigla tužna vest: preminuo je najpoznatiji Srbin u Americi poslednjih decenija. Miroslav Majkl Đorđević (1936-2023) aktivno je učestvovao u demokratskim promenama u Srbiji i u unutrašnjoj politici SAD prema srpskom narodu. 

ПРЕМИНУО ЈЕДАН ОД НАЈПОЗНАТИЈИХ СРБА У АМЕРИЦИ: Мирослав Мајкл Ђордјевић био најугледнији српски лобиста у САД

Privatna arhiva

Tvorac je krovne organizacije Kongres srpskog ujedinjenja. Bio je najugledniji srpski lobista u dijaspori.
- Đorđević je bio divan čovek, pravi Srbin, koji mi je pomogao da istražujem Srbe u rasejanju - kaže nam publicista dr Marko Lopušina. - Od njega sam mnogo naučio.  Bio je i ostao Beograđanin u duši i u srcu.
 
Završio je Prvu mušku gimnaziju (1954) i diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Kao odbojkaš otišao je na sportsku turneju u Francusku i sredinom pedesetih emigrirao. Smestio se Parizu kod ujaka, advokata Mihajla Stefanovića.
 - Iz Pariza je prešao u Kaliforniju sa svojom  suprugom Francuskinjom - govori Lopušina.
- Potom je u SAD doveo i svoju majku. Diplomirao je prirodne nauke i menadžment na Berkliju i na Državnom univerzitetu San Francisko. Magistrirao finansije na Stenford univerzitetu (SAD). Bio je član Republikanske stranke i u mladosti predsednik Odbora mladih republikanaca. Osnovao je internacionalnu banku "Banka jugoistočne Evrope” u SAD i bio njen glavni direktor i predsednik. 
Đorđević je devedesetih godina prošlog veka bio najpoznatiji branilac nacionalnih srpskih interesa u Americi. Kao inicijator, osnivač i predsednik Kongresa srpskog ujedninjenja – KSU (1990-1992), bio je predsednik Upravnog odbora više puta. 
Uz pomoć KSU Srbi su ušli u Belu kuću, Kongres, Stejt Department čime su naši iseljenici u SAD postali, ne samo uticajan etnički već i politički subjekt u političkom životu Amerike. 
  - Majkl  Đorđević je bio inicijator demokratskih promena u otadžbini. Zalagao se za političko, nacionalno i ljudsko izmirenje i preobražaj Srbije - kaže Lopušina. - Početkom devedesetih srpska opozicija ga je predlagala za premijera Jugoslavije sa Milanom Panićem.   Osnivač je Zadužbine "Studenica" za očuvanje srpske baštine,  kulture i razvoj obrazovanja, koja i danas aktivno radi.  
Autor je eseja "Američki biznis i hladni rat", knjiga "Svet poezije", "O srećnom životu" i “Prepiska sa Doricom Ćosićem 1991-1999.” (2011) o njihovom angažmanu na razvoju demokratije u Srbiji. Napisao je memoare “Decenija iluzija” o Srbiji i srpskoj dijaspori od 1900. do 2000. godine. Đorđević je uvršten u 46. izdanje enciklopedije "Ko je ko u Americi", u “Enciklopediju srpske dijaspore” i u “Enciklopediju srpskog naroda”. Dobitnik je Medalje časti ostrva Elis,  i Ordena matice Srbije. Živeo je u San Rafaelu kod San Franciska u Kaliforniji.
 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri