TRSTENIK,VARVARIN,ĆIĆEVAC:Osim u Kruševcu, Moravski koridor donosi nov život u još tri grada Rasinskog okruga(FOTO,VIDEO)

S.BABOVIĆ

29. 04. 2023. u 08:00

MORAVSKI koridor koji je od danas otvoren za saobraćaj u dužini od 16,5 kilometara donosi nov život u još tri grada Rasinskog okruga,osim u Kruševcu.

ТРСТЕНИК,ВАРВАРИН,ЋИЋЕВАЦ:Осим у Крушевцу, Моравски коридор доноси нов живот у још три града Расинског округа(ФОТО,ВИДЕО)

Foto S. Babović

Varvarin i Ćićevac su već povezani sa prvim digitalnim auto-putem.Iako još čeka priključenje i Trstenik je već oživeo.

Prema podacima “Novosti”, na gradilištima na teritoriji ove opštine svakodnevno je angažovano više od 300 radnika. Rade na krucijalnim tačkama Sektora 2 druge deonice auto-puta Pojate-Preljina, koja će u Trsteniku imati sedam prelaza preko Zapadne Morave, tri velika mosta,pet nadvožnjaka,tri podvožnjaka,sedam bazena za atmosferske vode i po jedno odmaralište(parkilašte) i dve petlje.

Kroz teritoriju Trstenika,auto-put prolazi dužinom od 17,8 kilometara i donosi:zaštitu od poplava, bezbedniji saobraćaj i brži transport sa obale na obalu Zapadne Morave.

-Trstenik je bio poznat po snažnim privrednim aktivnostima i kada govorimo o ključnim benefitima Moravskog koridora,uvek na umu imamo privredni razvoj i stavljanje u funkciju svih naših proizvodnih i skladišnih kapaciteta,ali i znanja i tradicije metalske industrije-predočava za „Novosti“ Milena Turk,predsednica opštine Trstenik.-Imajući u vidu da će budući auto-put Pojate-Preljina smanjiti troškove transporta i plasmana proizvoda, očekujemo da to bude snažan impuls za otvaranje novih radnih mesta.

Značajnija ušteda u vremenu pri plasmanu proizvoda odnosi se i na razvijenu poljoprivredu, kalemarsku,povrtarsku i voćarsku proizvodnju.

-Očekujemo da budemo atraktivniji i ravnopravniji u trci za dolazak investitora sa opštinama, koje su možda ranije imale priključak sa autoputevima-iznosi sagovornica „Novosti“, koja je danas kao i svi drugi predstavnici svih šest lokalnih samouprava na otvaranju Moravskog koridora.-Snažan impuls u razvoju već se može videti u interesovanju stranih investitora, koji su upoznati sa mogućnostima grinfild i braunfild lokacijama na teritoriji opštine.

 

Tokom poplava 2014. i 2016.godine različite su reke izazivale nepogode.U delu gde prolazi Moravski koridor, Trstenik će dobiti trajno rešenje regulacije vodotoka. Regulacija Zapadne Morave podrazumeva podizanje bedema, koji su projektovani na stogodišnje vode.

KORIDOR KROZ TRSTENIK:

-17,6 km

-7 prelaza preko Zapadne Morave

-3 velika mosta

-5 nadvožnjaka

-3 podvožnjaka

-7 bazena za atmosferske vode

-dve petlje

-jedno odmaralište

Moravski koridor kroz Trstenik omogućiće i razvoj turizma,ali i priliku da zaljubljenici u istoriju i kulturu,upoznaju i sjajnu prošlost zapadnomoravskog grada.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista