POVODOM DANA PLANETE ZEMLJE: Održivost kao prioritet

promo

22. 04. 2023. u 10:00

ODRŽIVOST je obeležje skandinavskog lanca "IKEA".

ПОВОДОМ ДАНА ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ: Одрживост као приоритет

Foto: Promo

Budući da se ova kompanija odlučila na dosledno sprovođenje politika i standarda u ovoj oblasti, nema mesta čuđenju što svetski poznat lanac robnih kuća nameštaja i pokućstva, beleži dobre rezulate u pogledu profitabilnosti, finansijskih performoransi, ali i zadovoljstva zaposlenih.

- Održivost postaje sve važnija poslednjih godina i postalo je gotovo nemoguće praviti dugoročne planove bez uzimanja u obzir osnovnih postulata održivosti. Upravljanje otpadom, štednja resursa i energije je nešto bez čega ne možete više računati na dugoročnu dobit. - rekli su nam u kompaniji IKEA i istakli da je za njih suština u balansiranju ekonomskog rasta i pozitivnog društvenog uticaja na ljude i planetu.

Ekipa Večernjih novosti bila je u poseti robnoj kući IKEA u Beogradu i imala priliku da iz prve ruke čuje i vidi kako se strategija održivosti primenjuje u praksi.

Foto: Promo

Oko 2.000 solarnih panela postavljeno je na krov ove robne kuće koji proizvode oko 15% ukupnih potreba koje IKEA ima. To je jedan deo površine krova na svima već poznatom objektu pored auto-puta,na adresi Astrid Lindgren 11! Imaju kapacitete da naprave još minimum toliko, ne računajući ostali prostor na kojem bi paneli mogli da se postave.

U ovoj kompaniji se puno pažnje polaže da se resursi pametno koriste. Kako bi štedeli pijaću vodu, za zalivanje zelenih površina i čišćenje toaleta koristi se kišnica koja se sakuplja u rezervoaru zapremine 150 m3, što pokriva 50% dnevnih operativnih potreba robne kuće.

Značajan podatak je i da se fosilna goriva uopšte ne koriste. Za grejanje i hlađenje koriste se toplotne pumpe koje poboljšavaju i energetsku efikasnost s obzirom da se napajaju strujom. Fantastičan je podatak da se IKEA Srbija nalazi među prvih pet IKEA robnih kuća u svetu po energetskoj efikasnosti.

Foto: Promo

S obzirom na veličinu ove kompanije, osećaju veliku odgovornost prema planeti, i dužnost da pokažu kako je budućnost sa manje otpada moguća za mnoge ljude. Još 2019. godine, više od 60 posto materijala koje su koristili bilo je iz obnovljivih izvora, dok je 10 posto nastalo recikliranjem. Zanimljivo je to da su u ponudu uvrstili biljne ćufte kao zdraviju i održiviju zamenu za ćufte napravljene od mesa. Biljne ćufte se gotovo ne razlikuju od mesnih, a klimatski otisak koji ostavljaju njihovi sastojci iznose svega 4 posto. U robnim kućama IKEA već dugo se prodaje samo LED osvetlenje, što je u periodu od 2016. do 2020. godine doprinelo poboljšanju energetske efiksnosti za čak 36 posto, dok u celom poslovnom lancu koriste 50 posto energije iz obnovljivih izvora.

Foto: Promo

U prilog priči o zaštiti životne sredine ide i informacija da u samoj robnoj kući postoji mesto gde zaposleni mogu doneti svoj otpad za reciklažu sa punim poverenjem da će taj proces biti sproveden. Kako to izgleda, imali smo i mi prilike da vidimo.

- Ovde se sve reciklira, drvo, plastika, staklo, metal, karton, a otpad od hrane kompostira, i to umnogome doprinosi povećanju procenta održivosti - navodi Staša Stojkov Rošić, liderka za održivost u kompaniji IKEA i dodaje - to nam je veoma važna stavka, čak i kada intervjuišemo ljude za posao, pričamo o tome. Trenutno imamo 85% recikliranog otpada, a najviše je kartona, drva i otpada od hrane.

Kada govorimo o samom nameštaju i on je podložan recikliranju tj cirkularnoj upotrebi. IKEA je jedan od glavnih fokusa stavila na poboljšanje života u domu i na obezbeđivanju održivih rešenja za svakodnevni život.

Foto: Promo

- Cilj nam je da izvučemo od svakog komada što je više moguće, maksimalno mu produžimo život i što je duže moguće sprečavamo da završi na otpadu. Zbog toga naši kupci tokom cele godine mogu doneti kod nas svoj stari nameštaj, mi ćemo ga otkupiti, popraviti ako treba i ponuditi u našem Cirkularnom kutku po istoj ceni po kojoj smo ga otkupili. I ne samo to, mogu doneti i nameštaj koji im se više ne uklapa, čija im je boja dosadila, samo treba da prvo provere na našem sajtu da li se taj nameštaj nalazi na spisku i da pomoću formulara odrade procenu.

Treba pomenuti i informaciju da će članovi IKEA famili kluba koji prodaju svoj IKEA nameštaj u periodu od 17. do 30. aprila, povodom Dana planete Zemlje, dobiti i do 100% veću cenu od one koja se standardno dobija za korišćen inameštaj.

Čak i nameštaj koji je trajno oštećen, bilo u trasnportu, bilo zbog dugogodišnje upotrebe, ne baca se tek tako. Svi rezervni delovi koji mogu da se iskoriste se čuvaju, i kupcima koji naruče polovne rezervne delove, se nude besplatno. Zaposleni u Odeljenju za prevenciju otpada koriste i aplikaciju Spartakus, kojom vode evidencu o najtraženijim rezervnim delovima, kako bi kupcima mogli da obezbede delove koji im nedostaju.

- Želimo da postanemo klimatski pozitivna kompanija do 2030. godine i to je nešto čemu stremimo u svim oblastima poslovanja, bez izuzetka – zaključuju u kompaniji IKEA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!