U ZBIRCI I ZLATNIK RIMSKOG IMPERATORA: Numizmatički fond Muzeja u Smederevu krije vredno kulturno i istorijsko blago

Јелена Илић
Jelena Ilić

01. 03. 2023. u 20:02

NAJVREDNIJI novac numizmatičke zbirke Muzeja u Smederevu je zlatnik rimskog imperatora Septimija Severa (Septimius Severus, 193 – 211. n.e.). Reč je o slučajnom pronalasku od pre ravno sedam decenija, odnosno 1953. godine.

У ЗБИРЦИ И ЗЛАТНИК РИМСКОГ ИМПЕРАТОРА: Нумизматички фонд Музеја у Смедереву крије вредно културно и историјско благо

Muzej Smederevo

Zlatnik je otkriven u prigradskom naselju Radinac, nadomak Smedereva, ima veliku materijalnu, umetničku i istorijsku vrednost, i  veoma je  raritetan.

Numizmatičko odeljenje je po svom fundusu najbrojnije odeljenje smederevskog muzeja. Broji više 11.000 komada metalnog i oko 600 komada papirnog novca.

Najstariji je nalaz iz Mezula kod Smedereva iz sredine III veka n.e. To je rimski srebrni novac – Antoninian i broji 272 komada.

Inače, Smederevo je bilo nekada kovnica novca. U vreme najvećeg uspona srednjovekovne Srbije, u doba despota Đurđa Brankovića, u Smederevu je radila i kovnica novca gde je od ukupno 32 emisije despotovog novca, osam kovano u Smederevu. Na njima je utisnuta reč Smederevo na reversu, dok je na aversu despot u sedećem ili stojećem položaju sa uzdignutim mačem.

Muzeju  u Smederevu danas ima  113 komada novca despota Đurđa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)