ŠTA DA RADITE U SLUČAJU ZEMLJOTRESA: Ova pravila morate da znate da biste preživeli prirodnu katastrofu

Novosti Onlajn

06. 02. 2023. u 13:08

DOK čitamo vesti iz Turske koju je pogodio zemljotres jačine 7,8 po Rihteru, ne možemo a da ne strahujemo od slične katastrofe i kod nas, pogotovo nakon što je meteorolog Ivan Ristić izjavio kako sličan zemljotres lako može pogoditi i našu zemlju.

ШТА ДА РАДИТЕ У СЛУЧАЈУ ЗЕМЉОТРЕСА: Ова правила морате да знате да бисте преживели природну катастрофу

Foto: Profimedia

- Zima je najbezbednija što se tiče našeg regiona. Već početkom marta postoje velike šanse da se pojave jači zemljotresi. Tako da polako ulazimo u taj nesigurniji period što se tiče zemljotresa. Sada možemo osetiti te neke manje zemljotrese, međutim, od marta možemo osetiti te jače zemljotrese od 5 stepeni Rihterove skale. Tako da je proleće standardno čupavo. Crne tačke su centralna Srbija i Kopaonik. Moja teorija kaže da gde god imate neko brdo, ono nije tu bezveze. Već postoji šansa za zemljotres - rekao je meteorolog Ivan Ristić.

Šta uraditi u slučaju zemljotresa?

● Ostanite mirni i prisebni i ne dozvolite da vas obuzme panika. Budite svesni da su neki zemljotresi samo početni potresi i da ubrzo može uslediti naredni, jači zemljotres.

● Ne paničite!

● Ne pokušavajte da bežite!

● Spustite se na pod, sklupčajte se i zaštitite glavu.

● Kao i u većini slučajeva (vezano za većinu prirodnih ili drugih nesreća) potrebno je da svi ukućani znaju gde je glavna sklopka za struju te gde su glavni ventili za plin i vodu, i kako se zatvaraju (isključuju).

● Po mogućnosti je potrebno na dohvat ruke imati već pripremljena “priručna” sredstva (bateriju, tranzistor, torbu za prvu pomoć itd.)

Ukoliko vas zemljotres zadesi u zatvorenom prostoru:

● Sačuvajte prisebnost i ne paničite, panika može biti glavni krivac za nerazborito ponašanje koje se nakon prvog zemljotresa očekuje.

● Ne pokušavajte da bežite, spustite se na pod i pokrijte glavu rukama.

● Ako vas je zemljotres zatekao u nižim prostorijama stana-kuće, nakon prvih podrhtavanja izađite na slobodan prostor, udaljivši se pri tome od stabala, uličnih svetiljki, električnih kablova i ostalih građevina.

● Ako vas je zemljotres zatekao na višim spratovima, sklonite se pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji ugao prostorije, ispod stola, te rukama zaštitite oči.

● Odmaknite se što dalje od staklenih površina, spoljnih zidova, vrata ili bilo čega drugog što može da padne, ne izlazite na terasu i balkon.

● Ako situacija dozvoljava, isključite sve izvore električne energije, plina i vode.

● Ako se nalazite u automobilu, ne zaustavljajte se ispod podvožnjaka, električnih kablova, i u tunelima, zaustavite se na otvorenom prostoru i ostanite u automobilu.

● Ako ste na otvorenom, udaljite se od svih mogućih objekata i predmeta koji bi vas mogli ugroziti (pasti na vas) te zaštitite glavu rukama ili tašnom.

Postupci ukoliko se nađete pod ruševinama

● Ne palite šibice.

● Prekrijte usta maramicom ili tkaninom.

● Pokušajte na neki način skrenuti pažnju spasiocima (udaranje rukama o neki predmet, cevi itd.) Nemojte glasno vikati zbog velike prašine koja se u takvim slučajevima širi.

Postupci nakon zemljotresa

● Kada prestanu prvi potresi, napustite prostoriju uzevši sa sobom najvažnije i spremljene stvari (zgradu prvo napuštaju majke sa decom, starije osobe i invalidi, pa ostali).

● Ne napuštajte prostoriju (zgradu) liftom, upotrebljavajte isključivo stepenice, (mogu se pokvariti instalacije, srušiti liftovi posledicama prvog ili ponovnim potresom, može nestati električne energije i sl.)

● Isključite električnu energiju na glavnoj sklopci i zatvorite plin i vodu na glavnom ventilu.

● Posvetite se, ukoliko situacija omogućava, pomoći stradalima, s tim da se ne pomeraju teško povređene osobe.

● Upotrebljavajte za piće samo flaširanu vodu i vodu koja stigne kao pomoć.

● Dalje postupke činite prema uputstvima dobijenim putem sredstava javnog informisanja.

Zemljotres nastaje usled pomeranja tektonskih ploča, kretanja Zemljine kore ili pojave udara. Posledica toga je podrhtavanje tla zbog oslobađanja velike energije. Jačina zemljotresa zavisi od više faktora. Nasuprot rasprostranjenom uverenju da su to retke pojave, zemljotresi se dešavaju vrlo često. Na sreću, najveći broj njih je slabijeg intenziteta i ne izaziva oštećenja. Zemljotres se ne može predvideti, ali možemo naučiti kako se zaštititi. Intenzitet zemljotresa odražava rušilački efekat zemljotresa na površini terena.

Izražava se različitim skalama, najčešće Merkalijevom skalom od 12 stepeni. Magnituda zemljotresa, s druge strane, predstavlja jedinicu mere količine oslobođene energije u hipocentru, u žarištu zemljotresa. Izražava se Rihterovom skalom koja nema gornju granicu, ali kako do danas nije zabeležen zemljotres jačine 10, obično se predstavlja do 9 jedinica.

BONUS VIDEO: ALEPO POSLE RAZORNOG ZEMLjOTRESA - Na desetine mrtvih ispod ruševina u Siriji

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

KAKO SE PRAVILNO KORISTE GAS I KOČNICA: Celog života grešimo, a to može i da nas košta - video koji će vas iznenaditi