SINDIKALCI TRAŽE NOVO POVEĆANJE MINIMALCA: Savez samostalnih sindikata uputiće novi zahtev SES-u

J. Ž. Skenderija

02. 02. 2023. u 19:42

KADA Republički zavod za statistiku saopšti cene i vrednost minimalne potrošačke korpe za januar, Savez samostalnih sindikata Srbije zatražiće da se na Socijalno-ekonomskom savetu (SES) razgovara o novom povećanju minimalne zarade za ovu godinu.

СИНДИКАЛЦИ ТРАЖЕ НОВО ПОВЕЋАЊЕ МИНИМАЛЦА: Савез самосталних синдиката упутиће нови захтев СЕС-у

Minimalac u Srbiji prima oko 400.000 radnika, Foto shutterstock

Minimalna korpa u decembru koštala je, tvrde oni, više od 50.000 dinara i već tada je nadmašila minimalnu zaradu od 40.000. Sindikalci smatraju da poslodavac mora da plati radnika ako misli da ga zadrži da ne ode u inostranstvo.

U SSSS kažu da ako se zaustavi inflacija, cene se neće vratiti i potrošačka korpa od minimalne zarade i dalje će bežati za koju radi dosta ljudi u komunalnim delatnostima, pravosuđu, prosveti, kulturi. Minimalac moraju da povećaju i poslodavci ne samo u državnom, već i u privatnom sektoru.

Poslednjih 10 godina državne su procene da za minimalnu zaradu u Srbiji radi oko 350.000 ljudi, ali je, po oceni, taj broj sigurno veći, najčešće se pominje oko 400.000. U septembru prošle godine Vlada Srbije je, pošto nije postigla konsenzus o visini minimalne zarade sa sindikatima i poslodavcima, sama utvrdila vrednost od 40.020 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ČESTO SRPSKO IME IMA TUŽNO ZNAČENJE: Roditelji koji ga daju svojoj deci često nisu svesni porekla