PORODILJE OSTAJU NA STAROM MINIMALCU: Iz Ministarstva za brigu o porodici objasnili zašto

J. Ž. S.

28. 09. 2022. u 10:00

SVIM mamama koje su na porodiljskom odsustvu i primaju minimalac od Nove godine koverte neće biti deblje za 5.000 dinara, kao i ostalim zaposlenima koji su na najnižoj garantovanoj zaradi, već će one i dalje dobijati stari iznos.

ПОРОДИЉЕ ОСТАЈУ НА СТАРОМ МИНИМАЛЦУ: Из Министарства за бригу о породици објаснили зашто

Foto N. Živanović

Tako će sve dok se ne vrate na posao njihova naknada biti 35.000 umesto 40.000 dinara. To će važiti i za one majke koje otvore porodiljsko odsustvo do kraja godine.

Propisi nalažu da od prošlog leta mame koje odlaze na porodiljsko imaju pravo na iznos u visini minimalne mesečne plate, bez obzira na to koliko dugo su pre toga bile zaposlene.

Centar za mame uputio je apel i zatražio od države da ne zaboravi porodilje i da ovaj problem reši što pre.

- Godinama je ovako, kad god se minimalac menja, ako su radnice bile na porodiljskom one primaju naknade koje su bile u tom trenutku. Imamo primer prosvetnih radnica, ako su bile na porodiljskom dok je bilo povećanje plata one su sve vreme dobijale isto kao i kada su otišle ne bolovanje - kaže Jovana Ružičić iz Centra za mame.

Visina naknada za vreme porodiljskog i odsustva radi nege deteta regulisana je Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom i predviđa da iznos tokom tih godinu dana ili dve ostane isti kakav je bio u trenutku odlaska. Zakon ne spominje usklađivanje ove naknade sa rastom cena, kao ni sa minimalnom zaradom. Prema istom propisu, jednom utvrđena naknada zarade ostaje nepromenjena bez obzira na eventualno povećanje minimalca ili na skok inflacije, što dovodi ovu grupu ljudi u nezavidan položaj.

- Mama koja na porodiljsko krene 28 dana pre termina i to je, recimo, krajem godine, cele sledeće će primati 35.000 dinara - kaže naša sagovornica.

- Pozdravljamo svako povećanje, ali ono bi trebalo da se odnosi i na mame koje su trenutno na porodiljskom odsustvu.

U Ministarstvu za demografiju i brigu o porodici objašnjavaju da žene koje su u radnom odnosu za vreme korišćenja porodiljskog i odsustva radi nege deteta ne ostvaruju zaradu, već naknadu zarade. Ona se utvrđuje na osnovu zbira mesečnih osnovica na koje su plaćeni doprinosi i to za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva.

Prema tome ne sleduje im uvećanje.

- Zaposlenim ženama čija zarada je u visini minimalne, a koje kasnije u toku 2023. godine otpočnu korišćenje porodiljskog odsustva u obračun će ući i osnovice koje su u visini minimalca utvrđenog od 1. januara 2023. Kako naknada predstavlja prosek osnovica u navedenom periodu, kasnije promene u visini zarada, bilo u vidu njenog smanjenja ili povećanja, nisu od uticaja na već utvrđeni iznos. Ni u ranijim zakonskim rešenjima nije dolazilo do promene - kažu u ovom ministarstvu. 

PRAVA PREDUZETNICA NISU REŠENA

PROŠLE godine se menjao pomenuti zakon i tada je usvojeno da naknada za sve žene koje odu na porodiljsko bude najmanje na nivou minimalca, jer su ranije zbog spornih odredbi mogle mesečno da prime i po svega 1.000 dinara. Postoji još niz nelogičnosti koje proizilaze iz ovog propisa - muž žene preduzetnice ne može da preuzme umesto žene pravo na porodiljsko odsustvo kako to mogu muževi drugih zaposlenih žena. Veliki problem je i to što se ženama prilikom obračunavanja naknade koju će dobiti uzima prosek poslednjih 18 meseci, a ne 12, kako je bilo ranije.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)