SVAKI 10. RADI ZA MINIMALAC: Poražavajući podaci Sindikata RS o platama zaposlenih

S. MIŠLjENOVIĆ

22. 09. 2022. u 06:20

POSLODAVCI su se pohvalili ove sedmice kako su od Vlade dobili oko milijardu maraka direktnih podsticaja iz budžeta RS, ali su zaboravili da kažu kako ovaj novac nije doprineo rastu plata radnika.

СВАКИ 10. РАДИ ЗА МИНИМАЛАЦ: Поражавајући подаци Синдиката РС о платама запослених

Foto: Profimedia

Kako kaže za "Novosti" Ranka Mišić, predsednica Saveza sindikata RS i dalje više od polovine svih zaposlenih u RS, a to je oko 280.000, prima platu od 1.000 KM i manje. Ona dodaje da je taj novac dovoljan samo za polovinu potrošačke korpe četvoročlane porodice, koja je u julu iznosila 2.272 KM.

Prema podacima sindikata, platu od 550 pa do 650 KM prima oko 15.000 radnika, dok minimalnu zaradu garantovanu zakonom od 650 maraka ima oko 12.000 radnika.

- Kada se to sabere dođe se do poražavajućeg podatka da u Srpskoj više od 27.000 radnika radi za platu od 550 do 650 maraka, odnosno da je svaki deseti radnik dobija minimalac ili još nižu zaradu - kaže Mišićeva.

Poražavajuće je, dodaje, da u strukturi radnika sa najnižim primanjima su radnici iz realnog sektora, njih čak 90 odsto.

- Na jednoj strani imamo, kako kažu poslodavci, odličan privredni ambijent, a na drugoj strani izuzetno niske plate i odlazak radnika iz realnih sektora. Ako je Vlada bila tako blagonaklona prema poslovnoj zajednici i nagradila je sa milijardom maraka za četiri godine, sada ta ista vlada mora povećati najnižu platu - ističe Mišićeva.

NA POTEZU JE VLADA SRPSKE

SAVEZ sindikata je nekoliko puta pokušao da se dogovori sa poslodavcima oko povećanja najniže plate, ali bezuspešno.

- Svakog dana rastu cene hrane. Radnik mora dobiti platu od koje može preživeti. Lopta je sada u dvorištu Vlade RS koja će morati da prelomi oko najniže plate i povećanja. Sadašnji minimalac od 650 KM nije dovoljan za život - poručila je Mišićeva.

Sve analize govore da radnici u Srpskoj koji rade za najnižu platu prosto ne mogu da prežive mesec dana, jer samo za hranu četvoročlanoj porodici treba oko 1.000 maraka.

Prvi sindikalac Srpske objašnjava da ako neko misli da gradi napredak i deluje na inflaciju tako da ne povećava najnižu platu već grabi za sebe, onda od te priče nema ništa.

- Protiv inflacije vlast može da se bori samo povećanjem plata. Nažalost, sva povećanja koja su se desila su samo pokušaji da se pokrije inflacija, i nismo uspeli u tome. I zato moramo zaštititi one koji rade za najnižu platu - pojašnjava Mišićeva.

Ona kaže da Srpskoj nije potreban poslodavac koji plaća radnika minimalno.

Foto: D. Pozderović

Ranka Mišić

- On nije poslodavac već izrabljivač radnika. Onda se čudimo što nam ljudi odlaze - ističe Mišićeva.

Predsednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić tvrdi da Srpska ima jedan od najpovoljnijih privrednih ambijenata u okruženju i da je neophodno uraditi reforme obrazovanja, zdravstva, javnih preduzeća.

- Trebalo poboljšati i mere za suzbijanje sive ekonomije, posvetiti više pažnje mladima i dati im podršku u preduzetništvu. Privreda ne može bez mladih, a njihov odlazak je veliki problem i privrede i države - rekao je Trivić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024