NAJVEĆE ULAGANJE U SIROVINE ZA BATERIJE DO SADA: Svetska kompanija ulaže i do 650 miliona dolara za rudarenje litijuma za električna vozila

Novosti onlajn

02. 02. 2023. u 10:44

GM očekuje da će do 2025. imati prihod od preko 50 milijardi dolara od prodaje električnih vozila, što je cilj koji zahteva pristup litijumskim baterijama. Lithium Americas procenjuje da litijum ekstrahovan i prerađen iz njegove proizvodnje može pomoći u proizvodnji do milion EV godišnje.

НАЈВЕЋЕ УЛАГАЊЕ У СИРОВИНЕ ЗА БАТЕРИЈЕ ДО САДА: Светска компанија улаже и до 650 милиона долара за рударење литијума за електрична возила

Foto: Tanjug/AP

Kompanija očekuje da će njen glavni projekat, rudarska operacija Thacker Pass u Nevadi, otvoriti 1.000 radnih mjesta u građevinarstvu i 500 u operacijama. Lithium Americas je aktivan u SAD i Argentini. Investicija čeka na odobrenje američkog suda i takođe zavisi od toga da lithium Americans odvoje svoje poslovne divizije u SAD i Argentini.

General Motors je u utorak saopštio da će uložiti 650 miliona dolara u Lithium Americas kao deo sporazuma o razvoju rudnika u Nevadi, najnovijeg pokušaja proizvođača automobila da zatvori lanac snabdevanja ključnih komponenti potrebnih za proizvodnju miliona električnih vozila. Ulaganje u sirovine za baterije je najveće do sada, navodi GM. I nije ni čudo. General Motors ima niz potpuno električnih limuzina, SUV-ova, krosovera i kamiona koji će se pojaviti na tržištu u naredne dve godine, uključujući GMC Sierra EV, Cadillac Lirik, Chevrolet Silverado EV, Chevrolet Blazer EV i Chevrolet Ekuinok. GM je u novembru saopštio da očekuje da će ostvariti prihod od više od 50 milijardi dolara od prodaje svojih 30 EV modela u 2025. godini, sa niskim i srednjim jednocifrenim maržama profita.

Ali to se ne može desiti ako ograničenja lanca snabdevanja sprečavaju GM da proizvodi vozila. Nedostatak poluprovodničkih čipova koji je počeo 2020. godine je iskustvo koje svaki proizvođač automobila želi da izbegne, posebno kada industrija prelazi na EV. GM i drugi proizvođači automobila sklopili su sporazume o zajedničkom ulaganju sa proizvođačima baterija kako bi doveli proizvodnju u SAD i osigurali da je dovoljno ćelija dostupno. GM je napravio korak dalje tako što je zaključao zalihe litijuma, ključne komponente u EV baterijama.

Lithium Americas procenjuje da litijum ekstrahovan i prerađen iz projekta u rudniku Thacker Pass može da podrži proizvodnju do milion EV godišnje. Predviđeno je da proizvodnja u Thacker Pass-u počne u drugoj polovini 2026. Lithium Americas očekuje da će Thacker Pass otvoriti 1.000 radnih mjesta u građevinarstvu i 500 u operacijama. „GM je obezbedio sav materijal za baterije koji nam je potreban za proizvodnju više od milion električnih vozila godišnje u Severnoj Americi 2025. godine i naša buduća proizvodnja će sve više crpiti iz domaćih resursa kao što je lokacija u Nevadi koju razvijamo sa Lithium Americas“, rekao je predsednik GM-a. i izvršni direktor Meri Bara. „Direktno nabavljanje kritičnih sirovina i komponenti za EV od dobavljača u Severnoj Americi i zemljama koje su potpisale sporazum o slobodnoj trgovini pomaže da naš lanac snabdevanja učinimo sigurnijim, pomaže nam da upravljamo troškovima ćelija i otvaramo radna mesta.

Investicija će biti podeljena u dve tranše. Prvi će biti pušten u Lithium Americas ako se ispune određeni uslovi, uključujući i odluku Okružnog suda SAD na čekanju. Drugi iznos će biti napravljen nakon što Lithium Americas razdvoji svoje kompanije u SAD i Argentini, saopštile su kompanije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)