"SITACIJA JE ZAHTEVNA, A VAŠ ZADATAK IZAZOVNIJI": Vučević poželeo dobrodošlicu polaznicima 12. klase VSBO

Novosti online

30. 01. 2023. u 17:30

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas svečanom početku usavršavanja 12. klase polaznika Visokih studija bezbednosti i odbrane u amfiteatru Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“.

СИТАЦИЈА ЈЕ ЗАХТЕВНА, А ВАШ ЗАДАТАК ИЗАЗОВНИЈИ: Вучевић пожелео добродошлицу полазницима 12. класе ВСБО

Foto: Printskrin/Instagram

Ministar Vučević je poželeo dobrodošlicu polaznicima VSBO i istakao da Srbija uprkos velikim političkim izazovima i pritiscima, ima svoju političku opredeljenost i jasno definisanu vojnu neutralnost ukazavši i na viševekovno pitanje oko Kosova i Metohije.

– Situacija je veoma zahtevna. Tim pre je i pred vama polaznicima 12. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane zadatak izazovniji, da slušajući vrhunske predavače, razmenjujući iskustva, ulazeći u sistem odbrane naše države, shvatajući kako funkcioniše država na ovom segmentu, koji je esencijalni segment svake države, razumete šta se očekuje od vas, jer je dvostruki cilj ovih studija. Jedno je lično, da vi napredujete, da se usavršavate, da budete spremniji, obučeniji, školovaniji, obrazovaniji. Ali ima i opšti cilj, a to je da država i društvo imaju korist od toga, da vi vaše znanje i vaše iskustvo koje ćete imati, prenesete onim institucijama i ustanovama koje su vas kandidovale – rekao je ministar Vučević.

Foto: Printskrin/Instagram

Ministar odbrane je izrazio posebno zadovoljstvo što su polaznici VSBO osim oficira iz Vojske Srbije i Ministarstva odbrane i narodni poslanici, predstavnici Bosne i Hercegovine, ali i Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve.

– Prihvatio sam sa zadovoljstvom predlog patrijarha srpskog gospodina Porfirija da i predstavnik Srpske pravoslavne crkve bude uključen da bi i Crkva bolje doživela kako funkcioniše ceo sistem bezbednosti i odbrane. Razumećete nakon ovih studija, zahvaljujući vašem zalaganju i pre svega znanju i posvećenosti predavača, koji su zadaci Ministarstva odbrane i Vojske Srbije – rekao je ministar odbrane i dodao da ovakav vid usavršavanja pruža mogućnost da polaznici postanu lideri u sistemu nacionalne bezbednosti i da mogu strategijski i operativno da odlučuju u okviru svojih radnih mesta.

Ovaj program školovanja, istakao je ministar Vučević, polaznicima će doneti nova znanja i iskustva, ali i mogućnost da se shvate i razumeju svi izazovi na polju bezbednosti, ekonomski, energetski, socijalni kao i izazovi iz oblasti zdravstva, stabilnosti u regionu, borbe protiv pandemije i migracija.

– Uspeh na ovim posebnim studijama usavršavanja zavisi pre svega od vas i vaše posvećenosti. Ako vi budete prišli ozbiljno ovome, a verujem da jeste, jer vaše biografije daju argumente u korist ispravne odluke, da ste 12. klasa Visokih studija bezbednosti i odbrane, time će naš zajednički uspeh biti ostvaren. Vaš uspeh ovde je uspeh svih nas, i države, i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, celokupne zajednice. Trudićemo se da vam pružimo najbolje moguće uslove i da na završetku studija budete privilegovani na jednoj svečanoj ceremoniji koju ne može svako da ima. To je poseban moment – rekao je ministar Vučević.

On je poželeo dobrodošlicu i predstavnicima Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

– Dobrodošli među svoje. Mi smo uvek spremni da naše znanje delimo uvek sa svim prijateljima i to radimo nesebično, otvorenog srca. Verujem da ćete i vi kroz ove studije nama pomagati, na ponos cele otadžbine Srbije, na ponos Ministarstva odbrane, Univerziteta odbrane, Škole nacionalne odbrane koja nosi ime slavnog vojvode, i rekao bih, Vojske Srbije. Dobrodošli i radujem se našem novom susretu i verujem vašem dobrom početku i pre svega uspešnom studiranju, odnosno realizaciji ovog projekta – istakao je ministar odbrane.

Načelnik škole Nacionalne odbrane pukovnik Mićo Suvajac istakao je značaj ovih studija koje su postale brend ukupnog sistema odbrane.

– Ove studije predstavljaju najviši nivo posebnog programa usavršavanja generala, visokih oficira Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i državnih službenika iz sistema državne uprave.

One imaju za cilj obrazovanje i pripremu polaznika iz Republike Srbije i partnerskih zemalja za preuzimanje visokih dužnosti u sistemima nacionalne bezbednosti, njihovo osposobljavanje za multidisciplinarno analiziranje savremenog bezbednosnog okruženja, procenjivanje dugoročnih bezbednosnih trendova, razvoj elemenata sistema nacionalne bezbednosti i saradnju sa drugim sistemima na regionalnom i globalnom nivou – rekao je pukovnik Suvajac.

Među slušaocima 12. klase, koja broji 15 polaznika, su generali i oficiri Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, predstavnici ministarstava i vladinih institucija, predstavnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Republike Srpske, Bezbednosno-informativne agencije i Srpske pravoslavne crkve.

(nsuživo.rs)

BONUS VIDEO: MORBIDNA REKLAMA U PRIŠTINI: Kako Kurtijevi mediji pozivaju na bojkot srpskih proizvoda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)