NEOSNOVANO OKO 15 ODSTO BOLOVANJA: Problem odsustva zbog navodne bolesti i u privatnom i državnom sektoru

Novosti online

27. 01. 2023. u 15:56

OKO 15 odsto bolovanja u Srbiji je neosnovano, a prema proceni Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje čak 40.000 ljudi je zloupotrebilo bolovanje.

НЕОСНОВАНО ОКО 15 ОДСТО БОЛОВАЊА: Проблем одсуства због наводне болести и у приватном и државном сектору

Foto Shutterstock

Ovaj problem postoji i u privatnom i u državnom sektoru.

Poslodavci smatraju da je organizacija rada takva da svi oni pokušavaju da svoje troškove racionalizuju i teško se odlučuju na novo zapošljavanje. Kod privatnika ne postoji luksuz da imaju više zaposlenih na jednom radnom mestu, već je svaki posao isplaniran tako da odsustvo jednog radnika osete i poslodavac i kolege.

- Svako odsustvo je zato nepovoljno za sve, ne samo za poslodavca već i za ceo kolektiv. To je veliko opterećenje i za državu. Zdravstveni sistem počiva na ideji solidarnosti. Što je taj fond manji, država će morati iz drugih sredstava da nadomesti, ceo sistem trpi. Za zloupotrebu bolovanja prema zakonu je predviđen otkaz - kažu u Uniji posolodavaca.

Oni navode da treba da se deluje preventivno, da zaposlenima budu poznate procedure, da je to kršenje obaveza iz ugovora o radu.

Socijalni sistem počiva na solidarnosti, odnosno svi uplaćujemo, da onaj kome se desi zdravstveni problem ima pravo da povuče iz fonda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije