U 2023. BUDIMO BOLJA VERZIJA SAMIH SEBE: Aleksandar Jakovljević, generalni direktor Kompanije „Filip Moris“ za jugoistočnu Evropu, o planovima

Promo

31. 12. 2022. u 13:00

POSTOJI pet ključnih pravila koje jedan proizvod mora ispoštovati da bi bio prihvaćen na tržištu: da potrošači razumeju njegovu svrhu, da zadovoljava njihove potrebe, da bude pouzdan, da cena odgovara vrednosti koju proizvod ima za korisnika i da lepo izgleda. Naš IQOS je „štriklirao pet od pet“.

У 2023. БУДИМО БОЉА ВЕРЗИЈА САМИХ СЕБЕ: Александар Јаковљевић, генерални директор Компаније „Филип Морис“ за југоисточну Европу, о плановима

Foto: Promo

Ovo za „Novosti“ poručuje Aleksandar Jakovljević, generalni direktor kompanije „Filip Moris“ za jugoistočnu Evropu, obrazlažući zašto sve veći broj pušača bira ovaj proizvod koji zagreva duvan kao zamenu za cigarete. Uz sve ovo, IQOS ima još jedan kvalitet – kada se pre pet godina pojavio u Srbiji, bio je prvi i jedini predstavnik do tada nepoznatog koncepta smanjenja štetnosti od pušenja i tako otvorio vrata mnogim alternativama koje dolaze i dolaziće na naše tržište, kaže direktor kompanije koja je upravo lansirala nove alternativne proizvode i tako ušla i na teren elektronskih cigareta.

* Da li će novi proizvod potisnuti IQOS?

- IQOS je zahvaljujući inovativnoj tehnologiji mnogim pušačima otvorio oči da postoji bolja zamena za cigarete. Zahvaljujući snazi brenda, ostvario je emocionalnu povezanost sa svojim korisnicima, zahvaljujući zasnovanosti na dugogodišnjem razvoju i istraživanjima zadobio poverenje velikog dela javnosti, ali i naučne zajednice. Zbog svega toga verujem da će IQOS još dugo ostati na poziciji apsolutnog lidera u oblasti alternativa za cigarete. Ali ukusi se razlikuju i ima onih pušača koji još uvek traže zamenu koja će biti dovoljan razlog da ostave cigarete. Neki od njih će birati IQOS koji zagreva, a ne sagoreva duvan, neki će koristiti IQOS VEEV ili Veeba e-cigarete koje zagrevaju tečnost sa nikotinom. Za koji god proizvod da se odluče, mi smo svoj cilj ispunili - i jedni i drugi će izbeći duvanski dim, kao glavni faktor rizika.

Cilj nam je da u Niš donesemo budućnost industrije i najmoderniju tehnologiju

* U čemu je razlika između ova dva proizvoda?

- IQOS VEEV, koji se već nalazi na domaćem tržištu rezultat je dugogodišnjih naučnih istraživanja i razvoja. On zagreva tečnost koja sadrži nikotin, a kartridži sa tečnošću se mogu dokupljivati i menjati. Osnovna razlika Veeba-e u odnosu na VEEV je ta što je ova e-cigareta jednokratna i traje dok se tečnost sa nikotinom ne potroši.

* U oblasti e-cigareta postoji dosta kontroverzi i nesaglasnosti koje se najbolje očitavaju u medijskim napisima – od toga da se prelaskom na njih smanjuje izloženost toksinima, do toga da izazivaju trovanje. Kojoj od ovih tvrdnji poverovati i na osnovu čega se opredeliti da li su elektronske dobra ili loša zamena za klasične cigarete?

- Elektronske cigarete koje se zasnivaju na nauci, najnovijim tehnologijama i kontroli kvaliteta koje primenjuju kompanije kao što je „Filip Moris“ razlog su zbog kog tvrdimo da su one, zajedno sa ostalim nesagorevajućim proizvodima, daleko bolja alternativa od cigareta. Nažalost, ovde se dešava isto što i u mnogim drugim industrijama - ne poštuju svi proizvođači etičke norme i neophodne standarde kvaliteta, pa je zato i moguće da neko lansira proizvod koji zbog kontraefekata koje izaziva kvari reputaciju čitave kategorije.

Jasna, stroga i dosledno primenjivana regulativa u ovoj oblasti je način da se na tržištu obezbedi kvalitet zahvaljujući kom će punoletni pušači koji pređu na njih napraviti dobar izbor za svoje zdravlje, a istovremeno sprečiti neželjene efekte do kojih mogu dovesti loši proizvodi neodgovornih proizvođača. Ne smeju se zbog tih neodgovornih proizvođača ignorisati prednosti koje ovaj proizvod, kada je regulisan i kontrolisan, može imati za punoletne pušače.

Ovom logikom se vodila Kancelarija za unapređenje zdravlja Vlade Velike Britanije kada je naručila nezavisnu studiju o ovom proizvodu i dobila sledeći zaključak: „Pušači koji bi prešli sa klasičnih na e-cigarete bili bi značajno manje izloženi toksičnim supstancama koje izazivaju plućne i kardiovaskularne bolesti“. Na osnovu ovakvih studija, Velika Britanija je usvojila Smernice za smanjenje štetnosti od pušenja, po kojima se tvrdokornim pušačima preporučuju elektronske cigarete kao način da ostave cigarete. Taj potencijal koji ima ovaj proizvod je motiv zbog kog mi u Srbiji lansiramo ova dva uređaja iz kategorije elektronskih cigareta.

Pouzdane su samo elektronske cigarete zasnovane na nauci i kontroli kvaliteta

* Da li postoji mogućnost da vaša fabrika u Nišu počne da proizvodi neki od alternativnih proizvoda?

- Predstojeća, 2023. godina za nas je godina jubileja - 20 godina otkad je „Filip Moris“ privatizovao „Duvansku industriju Niš“. U tom periodu naša fabrika se razvijala, modernizovala, privlačila u Srbiju sve veću proizvodnju za strana tržišta i korak po korak pozicionirala se veoma visoko na lestvici u sistemu ove multinacionalne kompanije. Sa druge strane, „Filip Moris“ ovaj vid investicija u bezdimne proizvode planira u zemljama koje su prepoznale i podržale koncept smanjenja štetnosti od pušenja u svom zakonodavstvu. Imajući u vidu našu dosadašnju saradnju sa državom, činjenicu da su naša zalaganja na polju nauke, inovativnost i podrške inovacijama prepoznati od strane države, vredi se zajedničkim snagama boriti za priliku da u Srbiji počnemo da pravimo proizvode koji predstavljaju budućnost duvanske industrije.

Nadležni u Britaniji utvrdili: ovi uređaji su znatno bolja opcija od cigareta

* Šta je vaša poruka za odlazeću 2022. godinu?

- Ove godine smo na Mundijalu koji je prešao put od „najkontroverznijeg“ do najboljeg u istoriji, videli kako su „najvažnija sporedna stvar na svetu“, fudbal, pa i ceo turnir, postali bolja verzija sebe. Klima-uređaji su hladili otvorene stadione, lopte su imale detektore koji su u realnom vremenu slali informacije u VAR sobe, aplikacija je na licu mesta analizirala situaciju na terenu u koju ste usmerili telefon... Možda su neke od ovih inovacija malo promenile ritual gledanja fudbala, možda odložile radovanje golu dok lopta „iskomunicira“ sa sudijama, ali uskoro ćemo se navići i shvatiti da su one uklonile mnoge nedoumice, povećale užitak i sveukupno bile promene u dobrom smeru. Živimo u vremenu kada je sve moguće i kada je vrlo jasno da je najveća pobeda – prevazići samog sebe. Uz tradicionalne želje za dobro zdravlje, uspeh i sreću, želim nam svima da u 2023. godini budemo mnogo bolja verzija samih sebe iz 2022. godine – naglašava Jakovljević.

Verujem da će IQOS još dugo ostati apsolutni lider u oblasti alternativa cigaretama

POTREBNE HITNE IZMENE ZAKONA

* Dodatni problem je što u Srbiji sve veći broj maloletnika „vejpuje“. Može li se toj „pošasti“ stati na put?

- Stav naše, a mislim i drugih odgovornih kompanija koje prodaju ove proizvode je jasan - elektronske cigarete ili popularni „vejp“ nikada ne sme biti dostupan maloletnicima. A trenutno jeste. Istraživanje udruženja „Roditelj“ pokazalo je da 83 odsto maloletnika koji su kupovali vejp trgovci nikada nisu pitali za godine. Istina, prodavci, po aktuelnoj zakonskoj regulativi, i nisu u obavezi da to rade. Naš lanac prodaje i naši partneri su prošli obuke, dobili smernice i svakako se drže pravila da niko mlađi od 18 godina ne može kupiti elektronske cigarete, ali dok pravilo ne postane zakonska obaveza, nisam siguran da možemo očekivati usporavanje ovog negativnog trenda. Dakle neophodne su hitne izmene zakona o duvanu, kako bi se „ozvaničila“ ova zabrana. Dodatno, izmenama ovog Zakona trebalo bi precizirati tačnu definiciju proizvoda, uvesti obaveznu registraciju proizvodno-prometnog lanca i tečnosti za e-cigarete, propisati maksimalnu količinu nikotina, maksimalnu zapreminu kartridža. Bez ovih okvira mi kao proizvođači ne možemo imati jasna pravila igre, a punoletni pušači sigurnost da biraju bolji proizvod od cigareta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti