OVO JE DETALJNA PROGNOZA ZA POČETAK JANUARA: Meteorolog najavio moguće zahlađenje tek posle Božića

Novosti onlajn

31. 12. 2022. u 16:41

METEOROLOG Marko Čubrilo objavio je na svom Fejsbuk profilu kakvo nas vreme očekuje početkom januara.

ОВО ЈЕ ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА ПОЧЕТАК ЈАНУАРА: Метеоролог најавио могуће захлађење тек после Божића

Foto: Tanjug/D.K.

- Prvih nekoliko dana 2023. izuzetno toplo, dok se posle 4. januara očekuje i dalje suvo ali malo hladnije vreme. Oko 8. januara moguće narušavanje anticiklona uz premeštanje serije frontalnih poremećaja. Mogućnost zagrevanja stratosfere je trenutno vrlo realna i to bi moglo značiti bitnu promenu sinoptičkog trenda prema sredini meseca - navodi meteorolog i dalje obrazlaže:

- Poslednji dan ove i prvih 2-3 dana naredne godine pretežno suvi i izuzetno topli. Maksimumi će se danas kretati od +7 do +16, tako da će noć za doček 2023. biti veoma topla i samo ponegde na najvišim planinama i kotlinama regiona može biti slabog mraza. Prvih dva dana 2023. uz jako jugozapadno visinsko strujanje izuzetno toplo i maksimumi će se uglavnom kretati od +9 do +17, a lokalno i oko +20 stepeni Celzijusa.

Prema njegovim rečima, manja promena vremana se očekuje oko 4. januara kada će se jezgro anticiklona izmestiti ka središnjoj Evropi te će ka nama po njegovoj istočnoj periferiji doći do spuštanja malo hladnijeg ali suvog vazduha.

- Vetar će okrenuti na umeren, severozapadni, dok će se uglavnom zadržati suvo vreme. Oko 05.01. suvo uz hladnije noći sa minimumima koji će biti oko ili malo ispod nule, dok će dnevni maksimumi biti od +4 do +11 stepeni Celzijusa, što je i dalje iznad proseka ali ne toliko ekstremno kao što će biti početkom meseca - navodi Čubrilo.

Ističe da će i za doček Božića po julijanskom kalendaru biti verovatno suvo i relativno toplo uz slab jutarnji mraz i dnavni maksimum od +5 do +11 stepeni Celzijusa, osim u predelima sa maglom gde bi bilo hladnije.

- Trenutno modeli oko 08.01. imaju signal za narušavanje anticiklona uz premeštanje frontalnog poremećaja sa Atlantika te bi tog dana uz naoblačenje bilo kiše u nižim i snega u višim predelima. Taj front bi trebao obeležiti promenu u sinoptici koja bi posle tog datuma postala znatno dinamičnija uz česta prolazna naoblačenja, najverovantiju kišu u nižim i sneg u planinskim predelima - poručio je Čubrilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZEMLJOTRES KOD NIKŠIĆA: Žarište locirano na dubini od 12 kilometara