ČETVORKA I ODE VUKOVA DIPLOMA: Novi pravilnik o nagrađivanju učenika važi već od ove školske godine

Lj. Begenišić

22. 12. 2022. u 13:20

ĐACI koji u junu završavaju osnovnu školu i očekivali su da će dobiti Vukovu nagradu jer su od petog do osmog razreda imali sve petice u knjižici, ostaće bez ovog priznanja ukoliko kod učiteljice u prvom ciklusu osnovnog obrazovanja nisu imali, takođe, zaključene sve najbolje ocene. To isto važi i za sadašnje sedmake, šestake i petake.

ЧЕТВОРКА И ОДЕ ВУКОВА ДИПЛОМА: Нови правилник о награђивању ученика важи већ од ове школске године

Foto N. Skenderija

Jer, po novom pravilniku o diplomama za izuzetan uspeh u osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koji je na snagu stupio pre nekoliko dana, a važi i u ovoj školskoj godini, vukovac može da bude samo učenik koji na kraju godine u toku sticanja osnovnog obrazovanja i vaspitanja postigne odličan uspeh iz svih obaveznih predmeta, izbornih programa i aktivnosti i ima primerno vladanje. Uslov je i dobijanje najmanje jedne diplome "Dositej Obradović", koja podrazumeva i jednu od tri nagrade na opštinskom, gradskom, okružnom, republičkom ili međunarodnom takmičenju. I do sada je za dobijanje Vukove nagrade bilo neophodno da učenik iz nekog predmeta osvoji jedno od tri mesta na opštinskom ili gradskom takmičenju.

Tako će nova pravila verovatno razočarati one učenike koji su bili vredniji u starijim razredima, jer će zbog slabijeg učenja u najranijem školskom dobu - ostati bez prestižnog priznanja.

U Leskovcu svaki peti vukovac

Prema podacima Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, pet gradova u Srbiji apsolutni su šampioni u broju đaka sa Vukovom diplomom. U njima je čak svaki peti ili šesti đak - vukovac. Na prvom mestu već godinama je Leskovac, gde ima 21,7 odsto nosilaca Vukove diplome. Sledi Niš sa 18,3 odsto vukovaca, pa Kosovska Mitrovica sa 15,9 odsto, Jagodina sa 15,7 odsto i Beograd sa 13,6 odsto. Na nivou cele Srbije ima 14 odsto vukovaca.

Iako je Pravilnik već stupio na snagu, direktori škola još nisu dobili zvaničan dopis iz Ministarsva prosvete o promenama pravila za dodelu Vukove diplome. Ipak, slažu se da su neke izmene bile neophodne, jer je proteklih godina bilo mnogo vukovaca, a njihovo znanje na maloj maturi i kasnije kroz srednje školovanje nije bilo u skladu sa blistavim ocenama u knjižici.

 - Broj đaka sa Vukovom diplom mnogo se uvećao, a neka od te dece ne pokazuju znanje koje bi te petice opravdalo - kaže Milan Krstić, direktor beogradske osnovne škole "Pavle Savić." - To zavisi od škole do škole i od sredine do sredine, s tim što je u manjim mestima sve više vukovaca, a njihovo znanje nije na zavidnom nivou.

Ovaj direktor ističe da u njihovoj školi najbolje znanje na maloj maturi pokaže đak generacije koji osvoji i najviše bodova, što pokazuje da je škola napravila dobar izbor.

Da je nešto trebalo menjati, slaže se i Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja naglašava da škole "iznedre" previše vukovaca pa ta diploma gubi smisao.

Posebeno su zadovoljni direktori umetničkih škola - muzičkih i baletskih - jer je novim pravilnikom prvi put predviđeno nagrađivanje dece koja u ovim oblastima pokažu izuzetne rezultate. Oni su predložili uvođenje priznanja koja nose imena istaknutih muzičkih i baletskih umetnika, a u Ministarstvu prosvete su imali sluha za njihove zahteve. Tako se od ove godine uvode diplome "Kornelije Stanković" i "Ljubica Marić" za izuzetne rezultate u osnovnom muzičkom obrazovanju i diplome "Marija Maga Magazinović" i "Dušanka Sifnios" za izuzetne rezultate u osnovnoj baletskoj školi.

 - Veoma smo srećni, jer je reč o deci koja uz redovno četvorogodišnje obrazovanje idu četiri godine u još jednu izuzetno zahtevnu školu - kaže Iva Bojović Petković, direktorka Baletske škole "Lujo Davičo". - Nagrade će biti ogroman podstrek đacima koji ulažu veliki trud, jer pet dana u nedelji, a u baletskoj ponekad i šest dana, paralelno pohađaju dve škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri