MISTERIJA NADGROBNOG SPOMENIKA NA PUTU KRUŠEVAC-KRALJEVO: Čiji je nadgrobni spomenik otkriven pre pet meseci? (FOTO)

S.BABOVIĆ

09. 12. 2022. u 15:11

SPOMENIK posvećen izvesnom Trsteničaninu, koji je preminuo 25. marta 1869. godine, nađen je pre pet meseci pored magistralnog puta Kruševac-Kraljevo, ali misterija o identitetu pokojnika još uvek traje.

МИСТЕРИЈА НАДГРОБНОГ СПОМЕНИКА НА ПУТУ КРУШЕВАЦ-КРАЉЕВО: Чији је надгробни споменик откривен пре пет месеци? (ФОТО)

Foto:S.Babović

Stručnjaci nisu sigurni da je li u pitanju nadgrobni spomenik ili spomen-obeležje. Za sada se samo zna da je rađen od kamena "peščara" i da je na njemu usklesano 19 redova teksta.

U žižu intresovanja neobični spomenik dospeo je kada su radnici krenuli da grade novo autobusko stajalište kod Fabrike "Amfenol" na ulazu u Trstenik. Obeležje je stajalo skoro na putu neimarima, pa je odlučeno da se spomenik sačuva.

Radnici JKP Komstan su trasnportovali spomenik do sedišta Muzejske zbirke Narodnog univerziteta. Posle čišćenja shvatilo se da je posvećen muškoj osobi iz "varoši trsteničke", a jasnije se video i datum upokojenja. Sve drugo ostalo je pod znakom pitanja.

- U knjizi umrlih za tu, 1869. godinu, u Istorijskom arhivu nismo naišli na poklapanja, ali ćemo nastaviti da tragamo - kažu u Muzejskoj zbirci. - Problem u razumevanju sadržaja nastao je usled oštećenja teksta. Prvih nekoliko redova, gde je obično ispisano ime pokojnika, skoro je nevidljivo.

Sagovornici "Novosti" navode da je interesantna i lokacija na kojoj je spomenik bio postavljen: između pruge i magistrale. Još je neverovatnije da je preživeo izgradnju i železničke i putne infrastrukture, kao i sve ratove u prvoj polovini 20. veka.

Stari nadgrobni spomenici su u poslednjih pet godina nalaženi u atarima sela Stari Trstenik, Okruglica i Milutovac. Sva tri, međutim, kod lokalnih grobalja u tim mestima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a