KOSMET JE NAŠA DUHOVNA VERTIKALA: Istoričar Milovan Balaban podsetio na eskalaciju sukoba na KiM 1998–1999.godine

Novosti online

28. 11. 2022. u 21:56

NAJNOVIJE predavanje Milovan Balaban posvetio je sukobima na Kosovu i Metohiji koji su se zaoštrili 1996. godine, a eskalirali 1998. i 1999. kada je Srbija bombardovana od strane NATO snaga.

КОСМЕТ ЈЕ НАША ДУХОВНА ВЕРТИКАЛА: Историчар Милован Балабан подсетио на ескалацију сукоба на КиМ 1998–1999.године

kcns

Uvodeći nas u istoriju previranja i nemira u južnoj srpskoj pokrajini, Balaban je istakao da posledice devedesetih proživljavamo i danas, a potom je apostrofirao da je postojao jasan geopolitički plan o otuđenju Kosova koje je trebalo da postane NATO baza. Sve ostalo je, prema rečima predavača, bila samo priča koju je trebalo „prodati" širokim narodnim masama.

Na Kosovu su ciljano urušavane institucije kako bi globalna elita, to jest duboka država, ostvarila svoje ciljeve. Međutim, Kosovo je bilo i ostalo naša duhovna vertikala, ono je deo našeg duhovnog i zavetnog identiteta, naša kolevka kulture.

Posebnu pažnju Balaban je posvetio globalnoj pozadini sukoba na Kosovu. Podrška Albancima od strane američkog establišmenta bila je očigledna. Sinhronizacija novog unipolarnog poretka i alabanskih separatista dovela je do rata, propagandnog vitoperenja istine, te zamene teza gde se žrtva proglašava za dželata, a sve u cilju realizacije vojne intervencije.

Izazivanje osećaja opšte nesigurnosti, stotine prepada i otmica samo su deo geopolitičkog plana koji je ustanovljen mnogo ranije.

Nakon sedamdeset i osam dana bombardovanja, rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 usvojena je 10. juna 1999. godine i garantovala je kakav-takav suverenitet. Međutim, vekovna srpska borba za Kosovo je ono što svedoči o istorijskoj svesti srpskog naroda o pojmu države i o duhovnoj vezanosti za Kosovo i kosovski zavet.

Predavanje  istoričara Milovana Balabana na temu „Eskalacija sukoba na Kosovu i Metohiji 1998–1999. godine" može se  pogledati  Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MNOGI NE ZNAJU: Ćerka prijatelja Milana udata je za našeg ČUVENOG glumca (FOTO)