MOBILNE OSTAVLJAJU NA KATEDRI: Profesorka iz Vranja uvela neobičnu zabranu - „Učenici se ne bune, čak su i zahvalni“

J. S.

24. 11. 2022. u 17:25

PROFESORKA srpskog jezika u Tehničkoj školi u Vranju, Branka Marković, već četiri godina ne dozvoljava učenicima da koriste mobilne telefone na času.

МОБИЛНЕ ОСТАВЉАЈУ НА КАТЕДРИ: Професорка из Врања увела необичну забрану - „Ученици се не буне, чак су и захвални“

Foto. privatna arhiva

Smatra da je to pametna odluka, a podržavaju je i učenici. Druge kolege nisu prihvatile njenu ideju, ali ona ima važnu poruku učenicima, kolegama i roditeljima.

Tim povodom ona se oglasila na Fejsbuku. Njena objava dobila je brojne pohvale i podršku. U postu je, između ostalog, napisala:

"Mi, prosvetni radnici - moramo da budemo pedagozi najpre, da umemo sa đacima, da proniknemo u njihov um i biće. Kako znamo i umemo. Nije svako stvoren ni za nastavnika. A neko ne ume da bude đak, roditelj.  Ali.... ako volimo svoj posao, razumemo njegov značaj i ako znamo da je neophodno međusobno poštovanje - uspeh neće izostati. Roditelji - moraju biti "dupli" pedagozi i da krajnje odgovorno shvate školovanje, ponašanje i ne(vaspitanje) svoje dece. Školska uprava, Ministarstvo, razredne starešine, svi zaposleni u školi - da širom otvore oči.

Đaci su postali previše opušteni. Posle korone, onlajn-nastave koja je od njih dodatno napravila lenjivce i neodgovorne mlade ljude,  tu su izlasci, opijanja, spavanje do podneva, roditelji koji previše veruju svojoj deci, dopuštaju im sve i svašta, ne kontrolišu njihove aktivnosti i ne interesuju se u školi. Ima i takvih koji dođu i počnu da se svađaju sa profesorima, ne znajući da tako ne čine dobro svom detetu. S druge strane, ima i profesora koji se sa đacima ponašaju kao sa drugarima, neki im dozvole upotrebu mobilnih telefona na časovima (govorim uopšteno, ne o školi u kojoj radim) a i sami koriste mobilne telefone na časovima , za privatne potrebe.

E, pa - ne  može tako. Kod mene se zna red i šta je šta a ko je ko, i jesam stroga, ne poričem. Ali, i ostali kolege i koleginice moje škole - zaista su takvi i trude se da se ne dese incidenti i gluposti. Jer...na đacima je da pokušaju, pa sad - ko im dozvoli, za njih super. Ono što je najvažnije je - pažnja đaka. I kako je održati i zadržati na času. Kako ih usmeriti ka nečemu pozitivnom. Dobrom. Korisnom. Pohvaliti ih za sitnicu. Ohrabriti ih. Ali im i odmah, otvoreno i realno reći kad greše i kad ste ljuti zbog njihovog lošeg postupka. Ne možete đacima dopustiti strahovladu! Ne smete pokazati da ste nesnalažljivi, zbunjeni i krhki. Iskoristiće to.

Onda na scenu stupaju i roditelj i profesor! Najpre - što dalje od mobilnih telefona (eto, ja imam ovu fioku i super mi je, i meni i njima jer se odmore od interneta). Usredsrede se na čas i to je to, nema telefona! Tačka. Mora da izdrže i slušaju gradivo. Onda neće biti ni snimanja, ni glupiranja, ni nediscipline."

Na naše pitanje kako učenici reaguju, ona kaže da su joj i zahvalni.

- Baš danas mi jedno dete reče," profesorka i mi se odmorismo od telefona". Pre početka časa, ode redar kod domara na ulazu u školu tamo stoji fioka koju sam osmislila, unese je u učionicu, poređaju telefone i to svi, bez reči. Kad se čuje školsko zvono uzmu telefone i zadovoljni svi  – kaže Branka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati