KRUŠEVLJANKA SE NAPILA, PA UMRLA NASRED PUTA: Kako su novine pisale o nesrećama pre tačno 100 godina

S.Babović

23. 11. 2022. u 11:33

IZVEŠTAJI iz „crne hronike” bili su najčitaniji i pre 100 godina, a novinari su se rado hvatali takvih tema u Kruševcu.

КРУШЕВЉАНКА СЕ НАПИЛА, ПА УМРЛА НАСРЕД ПУТА: Како су новине писале о несрећама пре тачно 100 година

Foto:FB U vremenu starog Kruševca

Ubistva, pljačke, prevare, falsifikovanje novca i dokumenata, i druga krivična dela danima su punili stranice štampe. O nesrećnim slučajevima, međutim, izveštavalo se kratko, uz minimum podataka. To ne znači da i ti minijaturni zapisi nisu bili „slikoviti”.

Tako vrlo popularne dnevne novine „Pravda” 1922. godine izveštavaju o smrtnom epilogu nesreće na mostu. Izvesni „Milan Milenković iz sela Majdevo, star 60 godina” stradao je usled nepažnje i vremenskih uslova pre tačno 100 godina, objavljeno je pre jednog veka u ovom listu.

-Prelazeći Rasinu kod Kruševca, okliznuo se sa mosta i pao u vodu. Kako je voda usled snega nadošla, on se udavio i izbačen je 30 metara daleko od mosta - stoji u konciznom izveštaju o tragediji.

Novinari nisu zaobilazili da informišu javnost o nesrećama u kojima su život izgubile žene, ne izostavljajući detalje, koje bi porodice pokojnica rado sakrile. Saznalo se otuda da je Kruševljanka pod imenom Velika umrla na putu, u istom danu kada se utopio i nesrećni Milenković iz Majdeva.

- Velika, žena Ljubomira Bogojevića, iz Slatine, stara 60 god., napila se pri jednom poslu, pošla kući i od zime nasred puta umrla - objavljeno je u „Pravdi” 1922. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?