PANTER ZAMEO TRAG: Potraga za zverkom viđenom pre desetak dana u okolini Apatina još nije obustavljena

J. LEMAJIĆ

23. 11. 2022. u 07:20

POTRAGA za panterom, viđenim pre desetak dana u okolini Apatina, nije obustavljena, a sve nadležne službe još su u pripravnosti, pa ako bude negde opet viđen da nastave da ga traže.

ПАНТЕР ЗАМЕО ТРАГ: Потрага за зверком виђеном пре десетак дана у околини Апатина још није обустављена

Foto: Profimedia/Ilustracija/Fejsbuk/Fülöp Róbert

Te vesti, međutim, nema, pa je pitanje je li panter zameo trag ili ga je uopšte bilo.

- U kontaktu smo barem jednom dnevno sa policijom u Apatinu, ali ništa opipljivo do nas nije došlo - kaže Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za inspekcijske poslove.

- U pripravnosti su i operateri drona, kao i kolege iz zoološkog vrta. Svi čekamo da neko prijavi nešto, naravno čiju autentičnost možemo da potvrdimo. Ako se to desi, odmah krećemo na teren. Dve nedelje pre pojavljivanja snimka, do nas su stizala svedočenja u koja može, a ne mora da se poveruje, kao i slike sa netipičnim tragovima za koje ne može da se potvrdi autentičnost niti da se na osnovu njih utvrdi o kojoj životinji je reč. To su bili tragovi sa ispruženim noktima, prilično velikim, a divlje mačke ne hodaju tako, osim kad se spremaju za napad.

Međutim, 12. novembra pojavio se snimak koji je načinio stariji bračni par gostiju u Banji Junaković. Za njega je policija utvrdila da je autentičan. Zbog uznemirenja javnosti, ekipe su odmah izašle na teren.

- Snimak je diskutabilan, načinjen telefonom sa stotinak metara i na njemu se vidi veća mačka. Nismo smeli da ga odbacimo. Dva dana smo "češljali" teren dronovima, kamerama visoke rezolucije i peške. I, nismo našli nikakve tragove pantera - dodaje Ivanović.

- Gornje Podunavlje, specijalni rezervat prirode, je veliki i zahtevan teren, na kome se smenjuju ravnica i šuma, ispresecan kanalima za navodnjavanje i prirodnim vodotokovima. A, panter je divlja životinja koja ne prilazi rado ljudima i, ako je tu, ne znamo kako će se ponašati u nesvojstvenoj životnoj sredini.

Osim niske temperature (oko minus pet stepeni), kako kaže inspektor, panter ograničenja nema.

- Ni Dunav, prirodna granica između Srbije i Hrvatske, nije mu neka prepreka. Može vrlo lako da je prepliva. Budući da je i sa druge strane rezervat, a prva naseljena mesta tek Vukovar i Erdut, onda ga je teško i tamo pronaći - objašnjava Ivanović.

NELEGALNA TRGOVINA NA TROMEĐI

BUDUĆI da je viđen u regionu tromeđe Srbije, Hrvatske i Mađarske, indicije su da je reč o nelegalnoj trgovini i da je pantera neko prilikom transporta ispustio ili mu je pobegla.Šverc divljih životinja nije retkost, a poslednji slučaj zaplene bio je krajem jula kada je u Subotici pronađeno mladunče lava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere