KATAR JE ZEMLJA NAFTE I STRANACA: Danilo Koprivica o domaćinima predstojećeg Svetskog prvenstva u fudbalu

Novosti online

18. 11. 2022. u 00:46

UOČI Svetskog prvenstva najbitnije sporedne stvari na svetu, Koprivica govori o zemlji domaćinu međunarodnog sportskog spektakla.

КАТАР ЈЕ ЗЕМЉА НАФТЕ И СТРАНАЦА: Данило Копривица о домаћинима предстојећег Светског првенства у фудбалу

kcns

Reč je o Kataru, o zemlji čija je površina 11.571 kvadratni kilometar. O jednoj geografski maloj zemlji i njenom velikom gradu, u čijoj regiji živi gotovo 80 procenata stanovnika cele te države.

Katar je zemlja u kojoj, prema podacima iz 2021. godine, živi oko 2,9 miliona stanovnika od kojih su većina stranci, a pravih Kataraca ima svega 10–12 odsto. Oni su islamske veroispovesti, u najvećem procentu (Suniti) s izrazito konzervativnim ali ne i pojavno agresivnim religioznim društvenim normama. Katar je emirat u kojem vlada apsolutna monarhija porodice Al Tani bezmalo 200 godina.

Nafta je otkrivena 1939, ali njena ograničena eksploatacija počinje od pedesetih. Ogromna nalazišta gasa (13 odsto svetskih rezervi) otkrivena su 1971, a tek će nova tehnologija gasnog transporta, primenjena nakon 1990. godine Kataru doneti bogatstvo.

U nastavku tribine, Koprivica se bavi svojim uobičajnim segmentima analize zemlje, o njenim političkim prilikama ili neprilikama, o gastronomskoj ponudi, o ženama čije lice turisti najčešće i ne vide, kao i navikama i običajima stanovništva. Dobro došli na 75. po redu Zelenu debatu.

Predavanje Danila Koprivice na temu „Dosije Katarˮ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a