NOVA ISTRAŽIVANJA: Pronađeno jedinjenje koje smanjuje smrtnost od raka pluća

Novosti online

09. 11. 2022. u 20:37

NAUČNICI koji istražuju mehaniku ranih stadijuma raka pluća identifikovali su novi potencijalni tretman, koji bi takođe mogao pomoći u ranom otkrivanju bolesti.

НОВА ИСТРАЖИВАЊА: Пронађено једињење које смањује смртност од рака плућа

Foto P. Milošević

Utvrđeno je da nivoi ključnog proteina - nazvanog TLR2 - u tumorima predviđaju opstanak pacijenta nakon što mu je dijagnostikovan rak pluća, pokazuje studija. Jedinjenje leka koje aktivira TLR2 je testirano na miševima i utvrđeno je da smanjuje rast tumora u ranim stadijumima bolesti.

Stopa preživljavanja od raka pluća u kasnoj fazi je samo šest procenata, u poređenju sa 50 procenata kada se otkrije ranije. Stručnjaci kažu da bi ovo otkriće moglo pomoći da se bolest ranije uoči i da se tako poboljšaju ishodi za pacijente.

Grupa, koju su predvodili istraživači sa Univerziteta u Edinburgu, otkrila je da TLR2 pomaže u kontroli nekih odbrambenih mehanizama tela kada se u ćelijama pojave kancerogene mutacije.

Protein je povezan sa starenjem, procesom u kome ćelije prestaju da rastu i luče razne hemikalije i druge proteine koji zajedno deluju kao signali upozorenja i odbrana protiv raka.

Ćelije koje stare su prisutne u ranim stadijuma karcinoma pluća, ali više nisu prisutne u kasnim stadijumima raka, što sugeriše da starenje može sprečiti napredovanje raka.

Nakon što je identifikovao važnost TLR2, tim je koristio podatke iz uzoraka humanog tumora da potvrdi da su pacijenti sa visokim nivoom proteina u ranim stadijumima raka pluća povećali preživljavanje u poređenju sa onima koji su imali niže nivoe.

Tim je zatim koristio lek za koji je poznato da aktivira TLR2 u mišjem modelu raka pluća. Istraživači su otkrili da lek smanjuje rast tumora pluća, piše „Sajns dejli“.

Stručnjaci se nadaju da bi ovi nalazi mogli da dovedu do istraživanja korišćenja starenja i povezanih hemikalija koje se izlučuju kao deo programa skrininga za pružanje ranije dijagnoze raka pluća.

Potrebna su dalja istraživanja, dodaje tim, kao što su klinička ispitivanja kako bi se potvrdilo da li je lek efikasan kod ljudi. Istraživanje je rezultat saradnje između istraživača sa Univerziteta u Edinburgu, Univerzitetskog koledža u Londonu, Univerziteta u Kantabriji u Španiji, Španskog nacionalnog istraživačkog saveta i klinike Maio u SAD.

Studija je objavljena u „Sel riports“. Finansirali su je Kancer riserč UK, Ministarstvo nauke i inovacija Vlade Španije i američki Nacionalni institut za starenje.

„Mislim da su ovi rezultati zaista uzbudljivi. Vrlo malo se zna o biologiji ranog raka pluća i bolje razumevanje ovog procesa identifikovali smo mogući novi tretman za ovu razornu bolest. Ovaj projekat naglašava vrednost osnovnih naučnih istraživanja i kako se to može prevesti u nove tretmane za pacijente“, rekao je dr Frejzer Milar, klinički predavač respiratorne medicine na Univerzitetu u Edinburgu.

sputnikportal.rs

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda