POŽAREVAC KUPIO VOJNO ZEMLJIŠTE: Preventivna zaštita ergele "LJubičevo"

D. N.

01. 11. 2022. u 06:11

GRAD Požarevac kupio je od Ministarstva odbrane dva hektara vojnog kompleksa "Ljubičevo" za 152.456 evra, kako bi ga pripojio ergeli - legatu kneza Miloša.

ПОЖАРЕВАЦ КУПИО ВОЈНО ЗЕМЉИШТЕ: Превентивна заштита ергеле Љубичево

Zemljište kupljeno za ergelu, Foto Ministarstvo Odbrane

Ovo zemljište nalazi se uz regionalni put sa zapadne strane i na njemu su dva objekta - "Stražara" i "Magacin", podignuta pre oko 60 godina.

Odluku o kupovini zemljišta, koja će se obaviti u pet godišnjih rata, Skupština grada donela je kako bi se sprečilo da u njegov posed dođe neko treće lice i tako naruši celovitost ergele. Ona se nalazi na površini od 300 hektara, koje je knez Miloš 1860. poklonio Požarevcu. U početku se kneževo imanje zvalo "Morava", da bi ga kasnije njegov sin Mihailo nazvao po svojoj majci, kneginji Ljubici. Ovo je druga nepokretnost koju je grad Požarevac kupio od Ministarstva odbrane. Prethodno je, u februaru ove godine, kupljena zgrada Doma Vojske, za 645.000 evra, koji će, takođe, biti isplaćeni u pet rata.

Ergela "Ljubičevo", Foto D. N.

Pošto je objekat znatno ruiniran, neophodno je izraditi projekat za kompletnu obnovu, koja se mora izvoditi prema određenim pravilima, jer je zgrada kulturno dobro.

- Podrum i prizemlje zgrade u solidnom su stanju, ali spratni i tavanski deo zahtevaju veliku rekonstrukciju i tu će biti obimniji radovi u odnosu na ostatak zgrade. Nakon obnove, ona će biti u funkciji kulture i nauke - najavio je gradonačelnik Saša Pavlović.

Ergela "Ljubičevo", Foto D. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili