ZLOTVORI RUŠE I GROBOVE DECE: Svedočanstvo o nehumanom odnosu Albanaca priredili Slaviša Vukosavljević i Dušan Nešić (FOTO)

Milena Marković

30. 10. 2022. u 11:11

GROBLjA su dokaz života. Nemi svedoci tragova i trajanja naroda. Čuvari identiteta. Grobovi su zemlja. Otadžbina. Grobovi su svetinja. Ko izgubi sećanje na njih, prestaće da postoji.

ЗЛОТВОРИ РУШЕ И ГРОБОВЕ ДЕЦЕ: Сведочанство о нехуманом односу Албанаца приредили Славиша Вукосављевић и Душан Нешић (ФОТО)

Foto S. Vukosavljević

Ove poruke su moto monografije o stradanju srpskog pravoslavnog groblja u Peći, tokom i posle 1999. godine, kada su se, posle izgona Srba sa Kosova i Metohije, na udaru komšija našli i njihovi grobovi.

Vrednu dokumentarnu građu, koju "Novosti" prvi put predstavljaju javnosti, priredili su i objavili, na srpskom i engleskom, posle upornog i dugotrajnog rada u kome je svaki dan bio i rizik za život, Pećanci Slaviša Vukosavljević i Dušan Nešić.

Između skromno opremljenih korica, simbolično - belih, sa kojih u crnom izranja samo reč - Dokument, nemerljiva je tragedija. Od 2.376 fotografisanih spomenika i humki, više od trećine je uništeno. Na udaru sistematskog i varvarskog čina bili su i grobovi dece, kao i njihovih majki i očeva koji na pećkom groblju počivaju decenijama unazad.

Trajko Karić, ime upisano u kameni krst, imao je samo pet godina. Njegova majka Darinka, upokojena u četrdeset prvoj godini života. U kameni beleg upisano: stradali od Arnauta 1921. Ivan Orović, imao je samo godinu (1981-1982). Nadgrobna ploča i ovog nedužnog deteta je uništena. Fotografija koja svedoči o bezočnosti u monografiji je pod brojem 278. Ovovremeni vandali obračunali su se i sa grobnim obeležjem petogodišnje Milice Dašić. U ovom dokumentu obeležena pod brojem 115.

Sudbinu posmrtno ubijenih u monografiji Vukosavljević i Nešić beleže fotografijom sa rednim brojem, prezimenom i imenom po azbučnom redu, godinom rođenja i upokojenja.

- Bio nam je dovoljan diktafon, foto-aparat i malo hrabrosti da u nimalo prijatnom okruženju danima obitavamo na pećkom groblju - pričaju nam potpisnici ovog dragocenog svedočanstva. - Nama je bio cilj da popišemo svaki beleg i svaku humku.

Autori su večni život i spomen u ovoj, podvižničkoj priči, namenili pećkim porodicama: Adžić, Babović, Vlahović, Garić, Dragović, Đurović, Egediš, Živaljević, Zečević, Ivanović, Jevrić, Kusovac, Laban, Ljubić, Mandić, Nikolić, Obradović, Pavićević, Rajević, Saveljić, Tošić, Ćulafić, Uskoković, Filipović, Hajduković, Cvejić, Čukić, Džudović, Šoškić... Porodice koje su iznedrile značajna imena naše istorije i trajanja.

Meta rušiteljskih hordi bili su i belezi Srba koji su ovde počivali pre, tokom i posle Prvog svetskog rata. Pod macolama osmišljenih rušitelja našli su se i spomenici Mihajla i Zarija Popovića, sahranjenih u vreme Titove Jugoslavije. Očigledno, ovovremenim zatiračima srpskog postojanja u Peći nije bilo važno vreme upokojenja, samo je bilo bitno da je beleg - srpski. Tako su se, posle izgona živih Srba, eksponenti novih, takozvanih nezavisnih kosovskih vlasti, obračunavali sa mrtvim Srbima.

Foto S. Vukosavljević

- Kada smo se, posle egzodusa našeg naroda juna 1999. godine, prvi put vratili u našu rodnu Peć, zatekli smo potresne prizore. A, najpotresniji je, da nam ruše groblja. Tada smo mi iz zavičajnog kluba Pećanaca odlučili da to zabeležimo. Potpuno svesni namere vandala, da je to cilj uklanjanja poslednjih svedoka srpskog trajanja - kaže nam Slaviša Vukosavljević. - Rušenje našeg, pećkog groblja, a to je poslednjih godina pravilo na Kosovu i Metohiji, predstavlja osmišljeno uništavanje srpskog identiteta, njegove spomeničke, jezičke i kulturne baštine. Srpska groblja su jedinstveni čuvari našega sećanja. To je i pokrenulo Dušana i mene da u ovom dokumentu zabeležimo dokaze za nezaborav. Dokaze o postojanju i životu Srba u Peći, Metohiji i Kosovu, svesni da groblje najpre predstavlja dokaze života.

APEL I OPOMENA

VIŠE od osamsto porušenih spomenika na pećkom pravoslavnom groblju epilog je divljačkog, varvarskog, bezočnog i krvoločnog dejstva Arnauta, beleže autori u predgovoru monografije. Ovaj broj srušenih nadgrobnih spomenika danas je sigurno i veći. Objavljivanje ovog dokumenta je apel i opomena međunarodnoj zajednici da u 21. veku, u srcu Evrope, žive varvari i rušitelji, koje treba sprečiti u naumu da zatru svaki trag srpskog postojanja u Metohiji. Danas, gotovo u potpunosti etnički očišćenoj od Srba.

Foto S. Vukosavljević

VEZANI ZA METOHIJU

MONOGRAFIJA koju potpisuju Slaviša Vukosavljević i Dušan Nešić dokaz je neraskidive veze Srba sa Metohijom, vekovnim središtem srpske duhovnosti. Od prvih dana izgona, s kojim se nisu pomirili i nikada neće, oni su ovu monografiju darovali kao dug zavičaju. Nezaboravu i opomeni: svako ko zaboravi korene, ne sačuva svest o precima i ne pronađe sebe kao izdanak tih korena, osuđen je na nestajanje i zaborav.

DA VIDI SVET

OVAJ dokument uputićemo Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji i svim relevantnim političkim faktorima u svetu kao dokaz o postojanju Srba u Peći. U gradu u kome od 1999. godine, kao posledica "Milosrdnog anđela", danas živi samo nekoliko Srba.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda